Publikfest

Sverige drog fulla hus i den glödheta VM-turneringen

HOCKEY

Kanada har gjort junior-VM till en fest – fullt i klass med stjärnspäckade OS-turneringen i Salt Lake City.

Till och med Småkronorna drar fulla hus.

– Senior-VM, vad är det? Det här är en av mina största hockeyupplevelser någonsin, säger Kent ”Magic” Nilsson – på plats i Halifax.

Foto: REUTERS
Kanada har spelat inför fulla läktare varje match under junior-VM på hemmaplan. Även Sveriges matcher har lockat folk i massor – trots det totala misslyckandet i turneringen. Ett publiksnitt på 10 321 säger det mesta.

Småkronorna misslyckas, elitserielagen lägger ner sina juniorlag och svenska hockeyförbundet sliter sitt hår för att hitta en lösning på den insomnade svenska juniorverksamheten.

I Kanada är det ingen som förstår vad vi pratar om.

– Juniorhockeyn här är hetare än seniorhockeyn i Europa. Flera gånger om. Det är fantastiskt vilket intresse. Tror att det till och med ökat sedan jag flyttade härifrån, säger Kent Nilsson, som är på plats som scout för Edmonton.

Det är bara att ta en titt i statistiken så förstår man. Kanada har spelat inför fullsatta läktare i Halifax Metro Center (10 594 åskådare) i varje match. Småkronorna – som misslyckats totalt i turneringen – har ett snitt på 10 321.

Sverige hade inte fullsatt i den tidiga morgonmatchen mot Vitryssland.

Tack vare NHL

– Svensk hockey har en otrolig dragningskraft här i Nordamerika. Givetvis har det en förklaring i att vi har så många duktiga NHL-proffs, säger förbundskaptenen Peo Larsson.

Kanada är ishockeyns vagga. Redan 1879 spelades den första matchen och snabbt blev den landets nationalsport. Trots att många kanadensiska NHL-lag försvunnit och många dras med stora ekonomiska problem har intresset stannat.

Nu går alla på juniorhockey i stället.

– Varje litet samhälle har ett framgångsrikt juniorlag och det är drag överallt, säger Kent Nilsson.

Halifax Metro Center – där Småkronorna spelar – är en topparena, men den tillhör inte något NHL-lag.

Utan ett juniorlag!

– Ja, då förstår nog alla? Och är det dessutom junior-VM så är trycket därefter. Jag var på Kanada–USA och det var mycket bättre stämning på den matchen än när Sverige spelade hemma-VM i Göteborg, säger Kent Nilsson.

Han ger belackarna, som tror att ishockeyn är på väg att dö, ut en rejäl känga och säger:

– Åk till Kanada, då ändrar ni er. Det finns ett våldsamt intresse, även om man kanske inte ser det i Sverige.

Miljontals tv-tittare

Sent i kväll, svensk tid, kommer det att vara knökfullt i Halifax Metro Center och miljontals kanadensare bänkar sig framför tv-apparaterna. Kanada spelar nämligen final mot Ryssland och biljetterna till finalen har varit slut i flera månader.

I Sverige är juniorhockeyn i det närmaste död.

Men i Kanada kokar den – över.

Så många åskådare hade Småkronornas matcher

Patrik Thornéus