”Inför fysiktest för 10-åringar”

Förre brottarbasen Pelle Svensson: De måste klara 30 armhävningar

1 av 2
BORDE GÅ "FYSIKSKOLA" Pelle Svensson anser att ishockeyungdomar ska gå på brottningsträning och att det ska införas en fyslicens. OBS! Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
HOCKEY

Inför fyslicens för alla 10-åringar - annars får de inte börja spela hockey.

Den som inte klarar 30 armhävningar, 50 knäböj och 30 situps är inte välkommen.

Så vill Pelle Svensson få fart på svensk hockey.

- Ett intressant förslag, säger Rickard Fagerlund.

Debatten har varit intensiv sedan Rickard Fagerlund i onsdagens Sportbladet riktade skarp kritik mot svensk ishockey. "Småkronornas" misslyckande i JVM och Tre Kronors uteblivna framgångar beror på att spelarna är lata, dåligt tränade och har för dåliga ledare, röt den före detta hockeyordföranden.

En som följt debatten är Pelle Svensson, tidigare ordförande i brottningsförbundet och även känd försvarsadvokat, numera pensionär och ungdomstränare i brottning.

Han är orolig över utvecklingen inom svensk hockey men gillar inte beskrivningen om spelarna som lata.

"De har pilsnermage"

Problemet ligger djupare än så, menar Svensson. Den "fysikkultur" som tidigare fanns bland barn och ungdomar har nämligen försvunnit.

- Vi är på väg att få en stillasittande generation där man från tidig ålder sitter framför datorn i stället för att träna. I dag finns barn som inte kan bära upp sin egen kropp.

- Jag brukar skoja med ungarna och säga att de har pilsnermage fast de är åtta år. Det beror på för mycket varmkorv och hamburgare, för lite skolgymnastik och motion.

Gillas av Fagerlund

Eftersom skolan sviker måste idrotten själv ta itu med detta problem, menar Svensson och lanserar ett förslag till nytänkande:

En "fysikskola" med brottningsträning som modell införs över hela Sverige. Alla som gått ut första klass i skolan och fyllt åtta år har rätt att anmäla sig. Efter två års träning, två gånger i veckan, erhålls ett examensbevis och fyllda tio år börjar de som vill med ishockey, de andra går till andra idrotter eller fortsätter och blir brottare.

- För att som 10-åring få börja i ishockey ska det krävas ett examensbevis på genomgången fysikskola. Förbundet måste vara stenhårda på den punkten!

Pelle Svensson tror att alla har att vinna på ett samarbete över gränserna.

- Brottningen är unik med sin allsidiga fysträning. Titta på Carolina Klüft. Nu kör hon sin fysträning tillsammans med brottarna. Bröderna Salming startade som brottare, Mats Näslund likaså.

Rickard Fagerlund fick idéen presenterad för två år sedan och tycker förslaget är mycket intressant.

- Ett bra initiativ som jag bollade över till Tommy Boustedt (utvecklingschef på ishockeyförbundet). Du får vända dig till honom för att höra var frågan ligger just nu. Jag hoppas Boustedt har tid att utvärdera och penetrera detta med Svensson, säger Fagerlund.

Det här ska krävas av ishockeyungdomar - enligt Pelle Svensson

Robert Laul