”Sjukt förslag”

Föräldrar till attack mot Svenssons krav på "fysikskola"

HOCKEY

Förre brottarbasen Pelle Svenssons förslag att införa fyslicens för 10-åriga hockeyspelare får hård kritik av ungdomsledare och föräldrar.

- Det är helt uppåt väggarna. Att börja med styrketräning före puberteten är att förstöra barnen, säger Ulf Eriksson, ungdomsledare i Värmdö HC.

Foto: BJÖRN LINDAHL
TRÄNAR LAGOM Martin Hjelm, 9 år, pustar ut efter ett träningspass i Ekhallen i Gustavsberg. Hos Martin och hans kompisar står inte Pelle Svenssons fysiktester högt i kurs. "Det viktigaste är att ha kul", säger Martin och får medhåll av pappa Håkan Persson.

Pelle Svenssons förslag är att en fysikskola med brottningsträning som modell införs för idrottsintresserade 8-åringar. Vid 10 års ålder ska barnen avlägga examensbevis för att få fortsätta inom andra idrotter.

Kraven för ishockey är enligt Svenssons modell följande:

30 armhävningar.

50 knäböj.

30 situps.

Hockeyförbundets utvecklingsansvarige Tommy Boustedt tycker att förslaget är intressant.

Det gör inte Ulf Eriksson som håller i hockeyskolan i Värmdö HC - klubben där Boustedt är A-lagstränare.

- Om man som mål sätter upp olika fysiska saker som ett barn ska kunna prestera så är man farligt ute. Barn kommer inte i en standardmall - de är olika stora, växer olika snabbt och utvecklas inte i samma takt.

"Ungarna ska ha kul"

Eriksson får medhåll av Rickard Waldenström, pappa till Tobias, 8, som spelar hockey i Nacka HK.

- Förslaget är sjukt. Ungarna ska ha kul i den här åldern.

Slutsignalen ljuder. 8-9-åringarna från Boo, Nacka och Värmdö lommar av isen i Ekhallen i Gustavsberg utanför Stockholm. I Värmdös omklädningsrum pustar Martin Hjelm, 9, ut.

Omkring honom sitter unga hockeyspelare, i den ålder som de som Pelle Svensson skulle vilja se i sin fysikskola.

- Vi tränar lagom. Viktigast är att ha kul. När vi tränar kör vi olika övningar och åker slalom mellan däck, säger han.

Någon fysträning handlar det inte om.

- Den borde ungarna få i skolorna. I stället drar de ner på gymnastiktimmarna. Idrotten ska vara kul. Det är levnadssättet man måste komma åt, säger Martins pappa Håkan Persson.

I onsdags gick hockeyförbundets före detta ordförande Rickard Fagerlund, med anledning av J-landslagets misslyckande i VM, ut och kritiserade svenska hockeyspelare för att vara alltför bekväma av sig. - Spelarna är in i helvete lata, sa Fagerlund. I går var det Pelle Svenssons tur. Den förre brottarbasen föreslog ett inrättande av fysikskolor där barn från åtta års ålder skulle tränas två gånger i veckan för att få rätt att senare fortsätta med andra idrotter: "Vi är på väg att få en stillasittande generation där man från tidig ålder sitter framför datorn i stället för att träna. I dag finns barn som inte kan bära upp sin egen kropp."

Martin Fransson