Skitkorkat – inte ens Linköping tjänar på dåliga domare

HOCKEY

Rör inte min domare.

Rör inte min kompis.

Rör inte min Rådbjer.

Rädda domare är dåliga domare och inte ens Linköping tjänar på dåliga domare.

De som skrev hotbreven är enbart förlorare.

Stora Starka Linköping blev plötsligt Stora Fega Linköping.

Jag vet inte vilka som skrev.

De är anonyma men de säger att de har anknytning till LHC. Det är allt de säger. Men det har kommit så många anonyma brev med anknytning till LHC att det kanske inte är så mycket att bry sig om. Jag vet inte.

Jag fick ett brev med avsändare i går.

Det stod: ”Ser på Sportbladet att någon papptomte på Slakaslätten fick nog i söndags och nu spridit hotbrev till landets domare med undertonen att nu måste ni gynna LHC annars dj-r! Visst dömde nu Rådbjer som en tupp som irrat sig in i äggfabrikens hönsmyller, men han avgjorde ingalunda matchen utan kunde tack vare sin reptilhjärnas förmåga att få allt till dubbelutvisningar faktiskt nästan rädda ansiktet... Linköpingspubliken verkar lika orutinerad som sin sportchef och större delarna av laget... och man petar den där blå-vit-röda halsduken allt längre ner under rockslaget...”

De gör så gott de kan

Det var Anders Nordlund som som skrev mejlet. Han har rätt. Jag vet att publiken i Stångebro blev vansinniga under matchen mot Luleå. Men när man tittar närmare så är det rätt futtiga saker. De kan älta i timtals att Ulf Rådbjer väntade med avblåsning efter den hårda tacklingen mot Bulan Berglund tills pucken var långt, långt ifrån Luleås mål.

Det är såna små skitsaker de är upprörda över. Det är fanatikernas irrationella frågor. Eftersom de bara ser sin lilla, lilla bit av verkligheten så missar de helheten och därför blir de en smula korkade. För att inte säga skitkorkade.

Det är därför domare finns.

Utan domare finns ingen hockeymatch.

Jag har sett hundratals matcher. Tusentals. Jag är inte supporter. Jag tror mig kunna påstå att jag aldrig, aldrig sett en domare avsiktligt döma åt ett eller annat lag. De gör så gott de kan. Ibland blir det fel. Ofta ganska rätt. Men den som gnäller kan ju försöka döma själv. Försöka på division sju-nivå. Om du inte är genomkorkad så inser du då att du nästan aldrig träffar nöjda idrottsmän eller supportrar. Hur rätt du än dömer.

Inför årets elitserie försökte man ha med domarna på presskonferenserna. Det slutade man med. Utan att riktigt förklara varför försvann domarna. Kanske var man missnöjda med gnället. Men gnäll är inte enbart negativt utan kan också rensa luften.

Rapporterna från Stångebrohallen i helgen är säkert skrämmande för en del. Men de är rapporter från en normal svensk idrottsarena. Språkbruket är brutalt. Det är verkligen värsta språket man hör. Så här berättade en LHC-supporter:

– Har aldrig någonsin hört ett så starkt koncentrat av kiss och bajs-ord, könsord och svordomar från personer som borde passerat puberteten för 10-15 år sedan. Att skrika ”mongo” och ”cp” är sådant man trodde kunde försiggå bland tonåringar som inte förstår bättre. Knappast bland vuxet folk.

– Det värsta var dock när ganska många i klacken skanderade ”Skjut en snut” när missnöjet med Rådbjer var som störst. Omoget och vidrigt!

– Samma kan sägas om det hån som överöste de Luleåspelare som gick i däck och eventuellt var skadade.

Passionen är på väg tillbaka

Det är den fula sidan av myntet. Det är den som ibland slår över i huliganvåld. För de flesta är det ett sätt att tömma aggressionerna. För andra blir de triggade av det brutala språket.

Det är den fula sidan av hockeymyntet vi ser nu. Passionen är på väg tillbaka till hockeyn. I Linköping är det så. Hockey betyder allt och delar av publiken har inte klarat av motgångarna och spelarnas svek. Nu skyller de på domarna och det är ju genomkorkat men människor har nästan alltid en tendens att skylla misslyckandet på fel personer.

Jag tycker hockeyförbundet och LHC har gjort rätt som fördömt hoten. Resolut. Kraftfullt. Även om jag tycker att Torgny Bendelin var onödigt tunn i tv i går. Det hade inte varit särskilt svårt att säga att ingen i LHC vill ha fördelar av domarna. Förbundet och klubben har ändå sagt ifrån.

Så här skrev en ”Asplund” på White Lions hemsida i går kväll: ”Den/de som på detta sätt skämmer ut sig och även oss bör sättas i skambocken på Stora Torget så att folk kan gå och spotta på den/de”.

Bättre kan det inte sägas.

Nästa steg är att de vuxna sansade människorna på läktarna nästa match fördömer de utslag av värsta språket som finns där. Hånen, hoten, könsorden, idiotin.

Då får LHC tillbaka den trovärdighet de saknar just nu.

Lasse Anrell