Ratade av Hardy

Riv laguppställningen – och ta med gamlingarna

HOCKEY

I dag presenterar Hardy Nilsson truppen till Sweden Hockey Games, men Magnus Wernblom, Anders Huusko, Daniel Rydmark, Tommy Sjödin och Peter Popovic saknas – förmodligen.

Det handlar om prestige.

Och om ålder.

Sällan har en landslagsturnering varit viktigare än Sweden Hockey Games i Globen. Efter en bedrövlig säsong måste Tre Kronor återupprätta sin heder. Sponsorer, nyrekryteringen och inte minst publiken kräver en framgång.

Innan det är försent.

VM hägrar

I dag, klockan 11.00, på Scandic Hotel Park i Stockholm ska förbundskapten Hardy Nilsson presentera truppen och den kommer inte att innehålla några överraskningar. Kanske kommer någon av ”svikarna” – som tidigare tackat nej – att vara med, eftersom VM i Finland hägrar runt hörnet, men i övrigt blir det samma stomme som gjort fiasko under säsongen.

Jag förstår inte hur Hardy Nilsson resonerar. Rimligtvis borde han vara rädd om jobbet och ta det ut det bästa laget – oavsett ålder – men det gör han inte. Det vi saknat under fiaskosäsongen är rutinerade spelare av internationellt snitt och jag håller inte riktigt med Hardy Nilsson när han säger att sådana spelare inte finns i elitserien.

Fysiska och rutinerade

Varsågod Hardy, här är fem spelare:

Tommy Sjödin, 37, Brynäs.

Har varit bäst i Brynäs. En kämpe som aldrig ger sig och med ledaregenskaper som kan lyfta ett helt lag.

Peter Popovic, 34, Södertälje.

Gjort succé i elitserien och är oerhört viktig för SSK. Lagkapten och lagpappa. Mycket bra defensivt och i numerära underlägen är ”Poppe” ovärderlig.

Anders Huusko, 31, HV 71.

Det pratas mycket om att spelarna i Tre Kronor inte kan spela fysisk ishockey och därför borde Huusko vara given. Tar för sig i sarghörnen.

Daniel Rydmark, 32, Malmö.

Fått en nytändning den här säsongen. En av elitseriens vassaste målskyttar och en naturlig ledare. Elak och rutinerad.

Magnus Wernblom, 29, Modo.

Borde vara given, men ”Werner” har inte ens blivit tillfrågad tidigare under säsongen. I hans fall handlar det nog om prestige. Wernblom tackade nej till VM 2000 – Hardys första mästerskap – och får sota för det nu.

Hedern viktigast

Visst, ingen av dessa spelare är några framtidsmän i Tre Kronor, men just nu spelar deras ålder ingen som helst roll. För mig får en bra spelare gärna vara +50 om han bara håller måttet och kan hjälpa vårt svårt sargade landslag.

Det viktigaste är nämligen att Tre Kronor återupprättar sin heder.

Jag hoppas att Hardy Nilsson läser det här och – om han mot förmodan inte överraskat i sin laguttagning – river sin laguppställning, sätter papper i skrivmaskinen och tar med ovan nämnda namn. Alla kanske inte tackar ja, men skulle någon av dem ge klartecken är det bingo.

l l l

Svenska ishockeyförbundets ordförande Kjell Nilsson har varit anonym sedan han tillträdde och jag förstår varför. Har försökt nå honom i ett par dagar

?

Patrik Thornéus