Proffs till VM - en miljonsmäll

Kontraktslösa NHL-spelare dyr affär för hockey- förbundet

HOCKEY

Rekordmånga svenska NHL-kontrakt går ut i vår.

Det innebär en extra miljonkostnad för Svenska ishockeyförbundet och en risk att NHL-spelarna väljer bort VM i vår.

- Vill vi att de ska spela för oss i VM måste vi försäkra dem och det är inte billigt, säger Michael Englund, generalsekreterare på förbundet.

Foto: bildbyrån, scanpix
DYRA I DRIFT Fredrik Modin, Andreas Johansson och Kristian Huselius är tre spelare vars kontrakt går ut, då är de även utan försäkring. Det kan bli dyrt för förbundet om proffsen blir aktuella för VM.

Till årets VM i Finland finns en stor möjlighet att krydda svenska landslagstruppen med många NHL-proffs.

NHL slutar nämligen tidigare i år jämfört med föregående säsonger, 6 april, och VM startar inte förrän den 26 april. Till och med första slutsspelsomgången i Nordamerika är färdigspelad innan landslagsledningen måste nominera den slutgiltiga VM-truppen.

Extra många proffs

- Vi räknar med att det finns extra många NHL-proffs tillgängliga när vi tar ut truppen, säger landslagschefen Claes-Göran "Myggan" Wallin.

Men något som ishockeyförbundet inte räknat med är att många tilltänkta VM-spelare i NHL har kontrakt som löper ut i vår.

Andreas Johansson, Kenny Jönsson, Daniel Tjärnqvist, Per-Johan Axelsson, Michael Nylander, Mathias Johansson är några trotjänare i Tre Kronor som står utan kontrakt efter den här säsongen.

Eftersom de saknar NHL-kontrakt är de även utan försäkring.

Vill "Myggan" Wallin och Hardy Nilsson att NHL-killarna ska spela i VM så måste de försäkras.

Försäkringen är en avbrottsförsäkring och används om spelaren blir skadad i VM och därmed får svårt att få ett nytt NHL-kontrakt i höst.

Den är inte billig.

Runt 150 000 kronor kostar det att försäkra en NHL-spelare i en månad som VM pågår.

- Vi vet om att det kan bli många NHL-spelare i truppen. Vi har därmed utökat spelarbudgeten till VM. Men sånt här med försäkringar är inte billigt, säger Michael Englund.

Mer restrektiva

En annan dyster effekt av de många kontrakten som går ut är att NHL-spelarna är mer restrektiva vad gäller VM-deltagande.

- Det spelar in när man tar ett beslut efter säsongen, säger Mathias Johansson, Calgary.

Deras kontrakt går ut efter den här säsongen:

Så här fungerar NHL-försäkringen

Tomas Ros