Hardys lilla steg ut ur mörkret

En knapp seger - trots 51-23 i skott

HOCKEY

Tre Kronor vann - utan att imponera.

Det krävdes straffar för att laget skulle besegra Kanada i Sweden Hockey Games.

Problemet stavas målskytte.

- Vi måste sätta chanserna. Det är exakt det hockey handlar om, säger Modos Magnus Wernblom.

Foto: LASSE ALLARD
Förbundskapten Hardy Nilsson fick lite välbehövlig arbetsro efter straffsegern mot Kanada. "Om jag hade hetat Hardy Nilsson och varit förbundskapten skulle jag personligen ha bäddat ner matchhjälten Niklas Andersson och önskat honom god natt." skriver Sportbladets Patrik Thornéus.

Wernblom delar ledningen i elitseriens skytteliga med Frölundas Niklas Andersson, men han gick mållös av isen mot Kanada i Globen.

Trots chanser.

- I landslaget går allt mycket snabbare och jag tror alla är lite ovana med tempot. Man får ingen tid med pucken, säger Wernblom.

Tre Kronor vann skotten med förkrossande 51-23, men det krävdes straffar mot ett Kanada som - i alla fall på papperet - inte såg speciellt starkt ut.

Tredje perioden var talande.

Tre Kronor fick spela fem mot tre i en minut och 29 sekunder, men laget förmådde inte överlista Djurgårdens Joaquin Gage i Kanadas mål. Ett tag hade laget 18-0 i skott - och borde ha avgjort matchen - men lyckades inte i de avgörande lägena.

I stället kvitterade Kanada.

"Vet att man måste nypa till"

- Tycker ändå att vi sköt rätt mycket, men bevisligen inte tillräckligt bra. I Sverige försöker vi ofta spela in pucken och det lönar sig inte i landslaget, säger Wernblom.

Matchhjälten Niklas Andersson gjorde viktiga 2-2-målet i andra perioden och satte även matchavgörande 4-3 på straff. Han har en förklaring till varför transatlanter - precis som i går - är effektivare.

- Dom är uppvuxna på små rinkar och vet att man måste nypa till när pucken kommer. Där har man inte tid att behandla den som vi svenskar kanske gör i elitserien, säger Mikael Andersson.

"Onödigt med straffar"

Hårt prövade förbundskaptenen Hardy Nilsson var nöjd med segern.

- Tyckte att vi i 60 minuter gjorde en bra match offensivt sett. Men det är klart att vi borde ha satt ett par puckar till. Onödigt att det gick till straffar, säger Hardy Nilsson.

Samtidigt passar han på att beundra det på papperet okända Kanada.

- Bästa upplagan på tre år i Sweden Hockey Games, säger han.

Hur som helst.

I historieböckerna kommer det att för alltid stå att Sverige besegrade Kanada och det var det viktigaste för vårt sargade landslag.

- Oerhört skönt att få vinna igen. Jag skulle ljuga om jag sa någonting annat. Segern behövdes för att få arbetsro, säger Niklas Andersson.

Tre Kronor är kantstött, men inte uträknat.

Tacka Niklas Andersson för det.

Patrik Thornéus