”Släng ut svenskarna”

Norges förbunds- kapten i ishockey vill ha en liga helt utan importer

HOCKEY

Norske landslagschefen Roy Johansen vill sparka ut alla utlänningar i norska elitserien.

Han tycker de är för dyra och utarmar hockeyn i Norge.

- Kalle Anka-uttalande. Utlänningarna lyfter ligan, säger Håkan Södergren, sportchef i Vålerenga.

Foto: AFTENPOSTEN
Inte välkommen? Håkan Åhlund i Storhamar är en av de svenskar den norske förbundskaptenen Roy Johansen vill sparka ut ur den norska ligan.

Roy Johansen är "mr norsk hockey" för tillfället. Han är chef för landslaget och samtidigt expertkommentator i i norsk-tv.

Nu har gjort ännu ett utspel som skapat debatt i Norge.

Han vill nämligen att Norge gör sig av med alla utlänningarna i norska elitserien.

- De tar hand om alla pengarna i norsk hockey. Och när matcherna i norska elitserien ska avgöras får inte de norska spelarna vara med. Det är ohållbart om vi ska utveckla vårt landslag, säger Roy Johansen.

Hälften utlänningar

När säsongen startade fanns 46 svenskar i den norska elitserien. Lägg därtill tjecker, kanadensare och slovaker så förstår ni att i stort sett halva trupperna består av importer.

Roy Johansen har även en idé hur pengarna som klubbarna spar på helnorska lag ska användas.

- Ungdomar som är träningsvilliga ska ha pengar. De bygger förutsättningar för goda träningsmöjligheter. För att bli en bra hockeyspelare krävs det att 12-åringar tränar 25 timmar i veckan, säger Johansen samtidigt som han delar ut en känga till alla norska barn.

- De blir bara fetare och fetare. De äter bara skräpmat och när det är några minusgrader kan de inte gå ut, säger han lite onyanserat.

Håkan Södergren är verksam som sportchef i Norge och Vålerenga och har varit så i sex år.

"Ligan blir sämre"

Han förkastar det kontroversiella uttalandet.

- Utan utlänningarna blir norska ligan klart sämre. Roy kan i stället se till att utbilda de norska hockeyspelarna bättre så att de slår ut utlänningarna. Sedan kan man inte stänga ute utlänningarna från ligan. Det strider mot gällande lagar och regler, säger den gamla djurgårdshjälten.

Här är alla 46 svenska spelare i norska elitserien:

Tomas Ros