Var hård, Hardy – låt de ”trötta” proffsen vila under World Cup

HOCKEY

Jaha, då var det dags igen.

Nicklas Lidström och Tomas Holmström tackar nej till VM och Vancouvers Markus Näslund är tveksam om laget åker ut mot St. Louis.

Nästa år spelas World Cup.

Ett tips, Hardy: låt grabbarna ha semester då också.

Under vintern har elitseriespelarna sagt nej och nu är det NHL-proffsen som är trötta, omotiverade och som kollektivt drabbats av dåligt samvete.

En kärnfamilj och en kropp ska vårdas – såklart.

Sedan kan man ha åsikter om deras förklaringar.

”Vi ska ha barn i september”, sa Tomas Holmström.

Herregud, även om han själv varit gravid hade han kunnat spela VM och ändå hunnit förbereda sig inför förlossningen.

VM är inte intressant för dem...

”Familjen behöver mig. Sedan är jag är trött och sliten”, sa Nicklas Lidström.

Sista Stanley Cup-finalen spelas i juni och jag är nyfiken på hur slutkörd världsbacken hade varit om Detroit gått hela vägen?

Hade han verkligen orkat?

Nej, skit i ursäkterna. Ni har all rätt i världen att tacka nej till landslaget och dessutom är Tre Kronor inte förtjänt av spelare som är omotiverade.

Men.

Sanningen är att VM inte är nog intressant. Hade det varit World Cup, eller OS, skulle Lidström och Holmström varit på väg innan håret ens hunnit torka efter sista matchen. Ett kort SMS till familjen och en pizza på flygplatsen – för den slitna kroppen – hade varit fullt tillräckligt.

Det är skillnad på turnering och turnering.

Vad ska landslagsledningen göra då?

Jag tycker att Hardy Nilsson ska ställa krav och just nu har han chansen. Nästa år spelas World Cup och i den turneringen vill alla vara med. Strunta i att ringa Lidström och Holmström, Hardy! Gör själ för namnet ”Hårde-Hardy” och stäm i bäcken. Landslagsledningen måste ta tillbaka kommandot. Som det är nu bestämmer spelarna i NHL – och i elitserien också för den delen – när det passar och inte passar att spela i Tre Kronor och så ska det naturligtvis inte vara. Man kan inte stillasittande titta på när Tre Kronor devalveras.

Nej, vi måste få upp statusen för landslaget och enda sättet är att sätta hårt mot hårt. I slutändan tror jag att Tre Kronor vinner på en ny, tuffare attityd.

Det måste bli landslagsledningen som bestämmer – inte spelarna. De ska känna sig hedrade när Hardy Nilssonn ringer och berättar att de är uttagna i landets tjänst.

Sedan undrar man var ansvaret tog vägen? Jag är helt övertygad om att våra nuvarandra NHL-proffs satt hemma som tonåringar och hoppades att så många spelare som möjligt från Nordamerika anslöt till VM – och svor över alla som tackade nej.

Någonstans ska man komma ihåg att det är tack vare de olika landslaget som dagens NHL-spelare fått chansen.

...men det finns undantag

Några hade kanske lyckats ändå, men definitivt inte alla.

Som tur finns det undantag. Spelare som Tommy Salo, Mats Sundin, Per-Johan Axelsson och Michael Nylander kommer alltid när förbundskaptenen kallar – trots att de också är trötta, slitna och alla utom ”Sudden” har barn.

Respekt.

0–4 mot Finland i Tammerfors. Okej, det var bara en träningsmatch, men det var oroväckande att se att vi förlorade alla närkamper och inte alls hann med i skridskoåkningen.

I dag är det retur i Globen och jag hoppas att inställningen är bättre.

Till sist: Finlands förbundskapten Hannu Aravirta har inga problem att få NHL-spelarna att ställa upp.

Han tvingas använda träningsmatcherna inför VM för att gallra bland proffsen.

Här är alla NHL-proffs som tackat nej till Tre Kronor

Spelare som tackat nej. Vissa spelar fortfarande och kanske aldrig blir aktuella ändå.

Längre ned på sidan – NHL-proffsen som tackat nej till Tre Kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM