Sorry, Sverige - glöm VM-guldet

Stjärnklart i storlagen - men det ser mörkt ut för Hardy...

HOCKEY

Ta en titt på listan.

Och fundera.

Man behöver inte ha examen i kvantfysik för att snabbt inse det omöjliga.

Tre Kronor tar inte guld i Finland.

Det ska sägas direkt: Tre Kronor är ett hyfsat lag på papperet och i vanliga fall skulle vi säkert ha fantiserat om guld och om framtida fester på Sergels Torg - och om nationens revansch.

Men ibland måste man vara realist.

Till skillnad mot Sverige har nämligen andra länder lyckats locka hem sina stjärnor till årets VM. Regerande världsmästarna Slovakien kommer med spelare som Satan, Palffy och Stumpel och väntar på Gaborik och Bondra. Kanada använder VM i Finland som uttagning till World Cup. Namn som Heatley, Carter och Burke har redan tackat ja. Finland får ett bättre lag än i OS och Tjeckien blir som vanligt starkt.

Liksom Ryssland.

"Sudden" nobbar?

Mina tummar är röda, men det hjälper inte. För tio år sedan hade Sverige kanske kunnat överraska i sådant här sällskap, men numera spelar vi inte dödgrävarhockey och att försöka lira ut lag som Finland och Kanada blir svårt.

Jag tror inte ens att Mats Sundin hjälper. Dessutom verkar det som om "Sudden" - om Toronto åker ut - kommer att ge Hardy Nilsson nobben. I näst sista grundseriematchen trasade han sönder munnen och enligt uppgifter tvingas han till en lång och smärtsam behandling hos tandläkaren efter säsongen.

Klart besked lär vi inte få innan laget är utslaget.

Tack, Tommy Salo. Efter VM i Göteborg var han tveksam till att fortsätta i landslaget, men som vanligt rafsar han ihop resväskan och sätter sig på ett flygplan över Atlanten när Tre Kronor kallar. Trött, sliten och besviken - men fortfarande sugen.

Dessutom är han gift och har ett barn.

Man önskar att alla NHL-proffs hade samma inställning.

Två träningsmatcher mot Finland - en förlust, 0-4, och en oavgjord, 2-2 - gav egentligen inga andra besked än att vi inte har samma bredd och spets. Framåt är vi för tunna och bakåt ser det stundtals virrigt ut. Det sistnämna kan bero på att laget ännu inte är samspelt och man hoppas ju att Henrik Zetterberg och Per-Johan Axelsson ska få fart på målproduktionen.

Aravirta i valet och kvalet

I Finland har man andra problem.

Förbundskaptenen Hannu Aravirta lär inte ha sovit en blund i natt. Han har bara sett spelarna i två träningsmatcher och i dag måste han plocka bort tio man ur truppen. Inte ens OS-spelare som Juha Lind och Juha Ylönen - eller Frölunda-stjärnan Tomi Kallio - kan känna sig säkra på en plats i laget.

Som sagt.

Ibland måste man vara realist.

Två matchstraff på två träningsmatcher - i sina två första landskamper. Rekord, eller? Floridas okände svensk Marcus Nilson har presenterat sig för den svenska publiken, men kanske inte på rätt sätt. Tacklingen som sänkte Rami Alanko var inte tuff.

Bara vårdslös.

Till sist: Tommy Salo kommer och han är given förstemålvakt. Mikael Tellqvist och Henrik Lundqvist kan alltid hoppas på att Sverige blir utslaget i semifinalen.

Först då är det deras tur att slåss om spaden - i matchen om tredje pris...

Här är de hetaste NHL-proffsen som är klara för spel i VM

Sverige

Tommy Salo - fyra plus.

Finland

Foto: REUTERS
Finland får ett kanonlag i VM med bland annat San Joses Teemu Selänne.

Slovakien

Satan kommer till VM.

Tjeckien

Kanada

Sean Burke.

Ryssland

Ilya Kovalchuck, Ryssland.

Patrik Thornéus