”Foppa” gör hockey-VM till en fest

HOCKEY

Foppa kommer till VM.

Plötsligt förvandlades en ointressant b-turnering till en stor svensk nationalangelägenhet.

Sist jag såg Foppa i VM var i Zürich 1998.

Då vann Tre Kronor guld...

Foto: hanna teleman
guldflinet påkopplat... Peter Forsbergs ja till VM få Sportbladets Lasse Anrell - och säkert många andra - att tycka att en skitturnering plötsligt förvandlas till något stort. ”Vi får plötsligt världens bäste hockeyspelare i vårt lag”, skriver han.

VM är en skitturnering. Det kan vi ju egentligen vara överens om.

VM är en skitturnering för alla - utom för dem som vinner.

Jag har varit med varje gång sen 1996 och insett att när väl Tre kronor är utslaget är det inga som bryr sig. Detsamma gäller i stort sett i alla stora hockeyländer.

Det är alltså bara segrar som räknas och bara guld som kan ge den där speciella VM-känslan som har sin grund från den tiden när vi lurades att tro att VM var något verkligt stort. Trots att bara de bästa av de sämsta medverkade.

Nu vet vi bättre.

Nu har demokratin och pressfriheten kommit till västvärlden och vi vet att VM är en b-turnering som det gäller att vinna - eller att låtsas som man skiter i.

Glömmer aldrig dansen...

Men den som vinner firar.

Jag glömmer aldrig Foppas dans på borden i Zürich. Han och Sudden dansade hela natten och dan efter var de så genomfirade att de knappt fick plats bakom sina solglasögon.

På scenen på Sergels torg dan efter hade den värsta resterna av nattens festande lagt sig och anfrätt men lycklig stod Foppa på scenen och Lars-Gunnar Björklund frågade honom om inte hans polare i NHL tyckte att VM inte var särskilt mycket att bry sig om?

-Det skiter jag fullständigt i, svarade Foppa, lycklig som en bäver.

VM-guld var stort och det är stort. Silver är skit men VM-guld har fortfarande den där magiska klangen som bara stora titlar har.

Med Foppa i laget har vi en realistisk chans.

Foppa är inte besudlad av Salt Lake City, Foppa är inte besudlad av Vitryssland.

Han var inte med i f i a s k o t

Vi har plötsligt världens bästa hockeyspelare i vårt lag.

Det har inte de andra.

Vi får ett powerplay som är anständigt. Vi får en ledare. Vi får en spelare med självförtroende nog att flytta på både berg och laviner.

Vi får en spelare som kan säga att han inte var med om Vitryssland.

Vi får Foppa.

Han är inte besudlad av Fiaskot. Det är bra. Det betyder att det kommer in en person som kan axla ledarrollen och vara den centralgestalt som Tre kronor så desperat behöver.

Som kan vara den ledargestaltgestalt som Hardy Nilsson så desperat behöver.

Han har visserligen gjort en flopp i Stanley Cup i år - att åka ut i åttondelssfinalen är ingen höjdare men det är ingen katastrof. Inte ens för Colorado och inte ens för Foppa.

Jag kan ju inte direkt säga att jag tyckte att Hardy var en särskilt stor ledare själv när han i radiosporten i går bluddrade om proffsförstärkningar.

Så här sa han om att eventuellt förstärka Tre Kronor med klasspelarna Mikael Renberg och Jonas Höglund:

-De är i första hand intressanta om Sudden kommer.

Hur menar du då, frågade reportern.

-De spelar ju tillsammans. De kan hjälpa oss mest med Sudden än om de kommer som singelspelare.

Radiosporten ringde direkt upp till en yrvaken och förvånad Renberg som sa:

-Låter konstigt att Hardy sagt så. Antingen vill man ha en spelare eller inte...

...men Salos ja är ännu större

Ja, det låter ju lite konstigt. Hardy har ett lätt ansträngt förhållande med språket. Han säger inte alltid saker som man kanske förväntar sig av en ledare.

Men några timmar senare hade tydligen både Renberg och Hardy vaknat upp ur sina förvirringar. Hardy hade tänkt om vad gällde Renberg och Renberg hade förlåtit Hardy och tackat ja. Stort så.

Fast egentligen tycker jag att det är ännu större att Tommy Salo kommer.

Det säger något om tävlingsinstinkten hos målvakten som fått symbolisera Vitryssland.

Foppa är klar för VM.

Sen kan man kanske undra vad det är Foppa tackat ja till. Mattias Norström såg en smula förbryllad ut i går när han blev utvisad för att ha tappat hjälmen (!). Kalle Anka-regler som bara finns i Europa och inte ens borde finnas där.

Men världens bästa kommer till VM. Sen behöver man inte vara Modofan för att drömma om att Vancouver åker ur och Markus Näslund kommer till slutspelet. Men det är ju bara en dröm...

Man kan ju lika gärna drömma om att Näslund och Sedinarna vinner hela Stanley Cup i år.

Men det är en annan historia.

Gå med i Plusjuryn!

Lasse Anrell