Underbarnet som är hela Kanadas framtid

”Det var givet att ställa upp”

HOCKEY

ÅBO

Han jämförs med Wayne Gretzky.

Och Mario Lemieux.

Underbarnet Dany Heatley, 22, är redan en superstjärna i NHL - och större kommer han bli.

- Men jag är bara en helt vanlig kille som gillar ishockey ovanligt mycket, säger han.

Foto: LASSE ALLARD
HAN KAN BLI EN KALLDUSCH FÖR TRE KRONOR Dany Heatley, 22, tvekade inte en sekund när han fick frågan om han ville spela VM - och i Finland ska supertalangen nu visa varför många jämför honom med Gretzky och Lemiuex...

Forsberg, Hejduk, Näslund, Jagr...

De största NHL-stjärnorna i dag kommer från Europa och i Nordamerika borde man vara oroliga över utvecklingen.

Men det finns en framtid.

Dany Heatley, 22-åringen som gick som tvåa i draften 2000 och som förra året blev vald till årets nykomling i NHL. I år har han börjat klättringen mot toppen. Heatley slutade nia i poängligan med 89 poäng (41+48) och sett till de 30 sista matcherna i grundserien hade han ett bättre snitt än självaste Peter Forsberg.

- Som lag hade vi en tuff start, men på slutet började vi vinna och då fick jag också spelet att stämma. Jag är helnöjd med säsongen, säger Dany Heatley.

Gillar stå i centrum

Han har en del att leva upp till. 22-åringen sägs ha Wayne Gretzkys talang och Mario Lemieuxs styrka. En perfekt mix och i Nordamerika väntar man bara på att han ska ta det sista klivet.

- Om jag känner pressen? Nej, absolut inte. Jag gillar att stå i centrum och vilken hockeyspelare gör inte det? Det är ju det här man drömt om, säger Dany Heatley.

Slog All Star-rekord

Under all-star matchen i februari skrev han historia. Heatley gjorde fyra mål och det har bara fyra spelare mäktat med tidigare - bland andra Gretzky och Lemieux. Men ingen har varit så ung. Heatley var bara 22 år och tolv dagar när han sköt sina mål mot världens bästa spelare.

- En kul minne, säger han och ler.

Kanada har just tränat i Åbo och Dany Heatley och ler med hela ansiktet när han kommer ut från omklädningsrummet för att träffa Sportbladet.

- Att få spela för sitt land är det finaste man kan göra. Jag funderade inte när jag fick frågan, utan tackade ja direkt. Det är självklart att jag ställer upp. Var med i Göteborg också och det var fantastiskt, säger Heatley.

Han har svårt att förstå spelare som tackar nej.

- Jag skulle inte själv göra det, inte i dag. Min kropp är okej och då är det bara att köra. Dessutom är hockey det roligaste som finns, säger Dany Heatley.

Han tillägger:

- Men jag är ju också så ung.Man vet aldrig vad som händer i framtiden. Kanske blir man mätt, jag vet inte.

Kanada kommer till VM med ett mycket bra lag. Förutom Heatley finns storheter som målvakten Sean Burke, Anson Carter, Eric Brewer och Ryan Smith.

Tippad poängkung

Guldläge, med andra ord.

- Men det blir tufft. Hela tiden kommer det bra spelare från NHL. Sverige blir farligt, liksom Finland, Slovakien och Ryssland. Och så Tjeckien, förstås, säger Dany Heatley.

Själv ska han leda Kanada - och många tror att Dany Heatley kan bli turneringens poängkung.

- Kul att folk tror på mig. Jag kan bara göra mitt jobb, säger han.

Och det gör han förbannat bra.

Sportbladet rankar NHL-proffsen som sätter glans på VM

Patrik Thornéus