Forsberg: Jag försökte stressa Sudden till VM

HOCKEY

ÅBO

Direkt när Colorado åkte ur Stanley Cup bestämde sig Peter Forsberg för att spela VM.

Och han ville spela med Mats Sundin.

Därför tog ”Foppa” kontakt med Torontos kapten.

– Övertala och övertala. Det vet jag inte om jag gjorde, men jag försökte stressa honom lite, säger Peter Forsberg.

Foto: LASSE ALLARD
Superduon tillsammans på träningen i går.

I söndags – lagom till Sveriges match mot Vitryssland – kom NHL:s poängkung till Åbo och i går var det dags för Sveriges andra superstjärna att ansluta till truppen.

Torontos lagkapten Mats Sundin.

Till vardags är de bittra i fiender – i två av NHL:s bästa lag – men när det är dags för Tre Kronor och Sverige är det den blå-gula tröjan som lockar fram vänskapen.

Och stoltheten att representera sitt land.

Tog kontakt via en vän

När Colorado överraskande förlorade mot Minnesota i första omgången av Stanley Cup tog Peter Forsberg snabbt beslutet att ansluta till den svenska VM-truppen.

– Klart jag var besviken, men det kändes som om jag ville spela mer ishockey, att säsongen tog slut för snabbt, säger Peter Forsberg.

Dagen efter åkte Toronto ut och Mats Sundin blev tillgänglig för VM. ”Foppa” var inte sen att få fram ett meddelande till ”Sudden”.

– Hm, jag visste inte riktigt hur jag skulle få kontakt med honom, men via en kompis fick jag det, säger Peter Forsberg.

Vad framförde du?

– Att jag skulle spela VM och jag hoppades att han också skulle göra det. Om han lyssnade vet jag inte, men nu är han i alla fall här och det är skoj, säger Peter Forsberg.

Trots att Mats Sundin hade en lång och jobbig behandling hos tandläkaren framför sig sa han ja när förbundskapten Hardy Nilsson ringde.

”Vi vill vinna igen”

Senast Peter Forsberg och Mats Sundin spelade tillsammans var 1998 i Zürich – och då blev det guld.

– Vi har ett bra gäng i år också, men man ska komma ihåg att andra lag också fått hem sina stjärnor. Men givetvis vill jag vinna igen, säger Peter Forsberg,

Kul att ”Sudden” är här?

– Ja, naturligtvis. Vem vill inte spela med en av världens bästa spelare.

Tror du han tänker likadant?

– Äsch, det vet jag inte.

Nej, Peter Forsberg är inte sådan. Han är världens bäste ishockeyspelare, men själv anser han sig bara vara en i mängden.

Eller vad sägs om följande kommentar:

– På träningen fick jag och Mats spela power play tillsammans. Han stod som back på linjen och tog skotten. Det var häftigt. Tyvärr lär han nog spela med Höglund och Sundin normalt. Men några byten kan vi nog få tillsammans, säger Peter Forsberg.

I dag väntar Kanada.

Det blir ”Foppas” andra match sedan ankomsten till Åbo.

– Efter Vitryssland sov jag konstant. Jag lade mig ganska tidigt efter matchen och sov, jag vaknade upp, åt frukost och gick till rummet och sov. Jag sov jävligt mycket och än är jag väl inte helt hundra, säger Peter Forsberg.

Mot Vitryssland var han tillsammans med backen Mattias Norström bäst på isen.

Det säger allt om kungen av Colorado.

Patrik Thornéus