”Jag ska spela mot Ryssland”

Foppa skadad – men VM inte i farozonen

HOCKEY

ÅBO

Peter Forsberg är skadad. I går tvingades landslagsläkaren Lennart Hovelius göra ett mindre ingrepp i ”Foppas” vänstra armbåge.

Efter en smäll mot Kanada.

– Men det är absolut ingen fara för VM, säger han.

Foto: LASSE ALLARD
UPPVAKTAD Svensk media ville ha svar om Peter Forsbergs skada. Och fick det. ”Ingen fara”, meddelade Foppa.

När Tre Kronor kom till träningen – strax innan lunch i går – var Peter Forsberg med på spelarbussen. Han släntrade in i omklädningsrummet och blev kvar där.

Han kom aldrig ut på isen. Istället fick han behandling.

– Han har en inflammerad armbåge och efter matchen mot Kanada svullnade den upp igen. Vi var tvugna att göra ett mindre ingrepp för att få bort vätskan. Inte alls speciellt avancerat. Vi gjorde bara ett hål, säger Lennart Hovelius.

”Foppa” skadade armbågen under slutspelet med Colorado.

– Under matcherna är det okej. Det är först efteråt smärtan kommer och i går (läs: tisdags) mot Kanada fick jag en ny smäll på samma ställe, säger Peter Forsberg.

Han togs hårt av Detroits tuffingar Kirk Maltby och Kris Draper under matchen – precis som vanligt.

”Man måste markera”

– Men det är bra mycket lugnare än i NHL. Där går allting mycket snabbare och närkamperna blir automatiskt tuffare, säger ”Foppa”.

– Samtidigt har jag förståelse för killar som Draper och Maltby. Jag skulle också försöka stoppa en bra spelare. Med alla medel.

Mot Kanada tröttnade han till slut på den småfula uppvaktningen och gav igen. Han satte in en våldsam tackling på Kris Draper.

– Man måste markera.

”Foppa” inbjuder själv till de hårda tagen.

– Men jag är betydligt lugnare på jobbet i dag än för några år sedan. Numera vässar jag inte armbågarna i varje match, säger han.

Under sina första år i NHL hade Peter Forsberg svårt att tygla humöret. Istället för att lämna en trasslig situation fullföljde han alltid den – och drog sig inte för att använda knytnävarna.

Mycket av hans fokus på spelet försvann.

– Jag drog på mig onödiga utvisningar och jag insåg själv att det var dags att bli mer ödmjuk på isen. Nu är jag mer kall och det tror jag har gjort mig till en bättre ishockeyspelare, säger Peter Forsberg.

Men han kliver fortfarande inte undan.

”Det kommer mera”

– Nej, absolut inte, tacklingar tillhör sporten. Man får inte bli loj om man ska spela bra. Men jag kanske väljer tillfällena bättre, säger han.

Förlusten mot Kanada sitter kvar och det som oroar ”Foppa” är på vilket sätt laget spelade försvarsspel.

– Där ska vi bli bättre. Sedan måste vi naturligtvis också göra mer än ett mål för att vinna. Men vi är bara i början av turneringen och det kommer mera, säger Forsberg.

Och försvinner från arenan.

– Men om sagt, mot Ryssland är jag tillbaka på isen. Skriv det, säger han.

Nu är det gjort.

Patrik Thornéus