Smällarna mot Foppa

Svenske stjärnan påhoppad på isen - och i finsk tidning: De vill bara störa mig

1 av 2
blåslagen Här är Peter Forsbergs nya utseende - efter påhoppet av den ryske backen Prosjkin. "Det syns att man har varit med i alla fall", säger han.
HOCKEY

ÅBO

Peter Forsberg såg ut som en boxare efter matchen mot Ryssland.

Med bara drygt tre minuter kvar fälldes han raklång av en stentuff rysk tackling.

Men det var inte den enda smäll han fick den här dagen.

Den finska kvällstidningen Iltalehti berättade med braskande rubriker att Foppa varit ute i Åbos nattliv och firat på Valborgsmässoafton.

Peter Forsberg är van att ta smällar.

Och den från ryske backen Vitalij Prosjkin kunde han ta. Men gårdagens förstasida på tidningen Iltalehti hade han svårare med.

I insinuerande ordalag påstod tidningen att Peter Forsberg gömt sig under en blå keps i nattlivet på hotell Hamburger Börs, där han var tillsammans med landslagskompisen Tommy Salo.

Största "nyheten"

Det var väl ingen större nyhet att hockeyspelare ibland lämnar spelarhotellets matsal för att gå ut på stan och äta. Men Foppas ansikte prydde hela Iltalehtis förstasida och bedömdes som den största nyheten i hela tidningen.

- Ja, vad ska man säga. Vi var ute och åt middag ihop, det är allt. Men de finska tidningarna försöker väl störa oss för och skaffa Finland fördelar, säger Foppa.

"En helt lugn kväll"

- Jag kan garantera att det var en helt lugn kväll. Det finns tydligen en nattklubb på Hamburger Börs, men vi satt i restaurangen. Vi hade fönsterplats också, så vi såg många fulla finnar gå omkring där utanför.

- Men själva var vi hemma före midnatt.

Peter Forsberg är världens bästa hockeyspelare och det kändisskapet får han leva med i alla länder där hockeyn är stor.

På isen är han ännu mera känd.

Både av motståndare och medspelare.

Det fick han också känna på i går, då ryske backbjässen Vitalij Prosjkin (192 cm, 99 kilo) fick in en ruggig tackling på öppen is, där Foppa kom med fart och var helt oförberedd på smällen. Det brukar vara den värsta typen av smällar.

Det blev en frontalkrock då ryssen satte dit axeln och Foppa tvärstannade och vände ett halvt varv i luften innan han landade på isen. Han flög upp som en stålfjäder, men när han står och pratar efteråt har han en svullnad stor som en tennisboll under höger öga och näsan är skinnflådd.

Inga ispåsar i världen kommer att hjälpa mot det minnet av en av VM:s värsta smällar. Foppa kommer att ha en rejäl blåtira resten av turneringen.

- Men det syns att man har varit med i alla fall...

Han verkar nästan lite förlägen över smällen. Normalt är han ju en mästare på att undvika just den typen av tacklingar.

"Sedan small det bara"

- Men jag släppte ryssen med blicken för ett ögonblick och trodde han skulle backa hem. Jag tittade på Sudden i stället för att försöka nå honom med en passning. Sedan small det bara.

Blev du groggy efteråt?

- Nejdå, inte alls. Hade jag blivit det hade jag inte fortsatt att spela.

Tycker du att du blivit tagen extra hårt här i VM?

- Nej, inte alls. Det är inte värre än vanligt.

Sedan nådde du Sudden med en målgivande passning i alla fall, tre minuter senare?

- Ja, det var bra att få bort nollan där för Sudden.

Var det en bra match, tycker du?

- Ja, vi höll ihop laget bättre nu tycker jag. Samtidigt är vi fortfarande för dåliga i power play. Där kan vi bli mycket bättre.

Så vandrar han bort mot omklädningsrummet och trycker fast ytterligare en stor ispåse mot tennisbollen där under ögat.

Det kostar att heta Peter Forsberg.

Mats Wennerholm