Zhowen

Zetterberg överglänste stjärnorna: Dom är ju ändå störst...

HOCKEY

ÅBO

Detroits Henrik Zetterberg, 22, är favorit till att vinna priset som årets rookie i NHL.

Men i VM har han varit bortglömd.

Tills i går.

- Foppa och Sudden står i centrum och det är som det ska vara. Dom är ju störst, säger "Zäta".

Foto: BILDBYRÅN
FOPPA I SKYMUNDAN Henrik Zetterberg överglänste superstjärnan Peter Forsberg mot Ryssland. Själv var "Zäta" ödmjuk. "Foppa får en otrolig uppvaktning och det ger utrymme åt oss andra", säger han.

Henrik Zetterberg har haft en fantastisk debutsäsong i världens bästa hockeyliga. Han vann poängligan för nykomlingar och nordamerikansk media har öst beröm över svensken - liksom lagkamraterna. Kedjekompisen Brett Hull har i intervjuer sagt att han inte spelat med en klokare spelare.

Det säger allt.

- Klart jag är nöjd och jag hoppas att det ska gå bra i VM också, säger Henrik Zetterberg.

Ovan vid stor rink

Men i de första matcherna har han inte kommit upp i den standard vi är vana att se honom. Puckarna har inte studsat rätt, hans geniala passningar har inte hittat rätt och målen uteblivit.

- Faktiskt så är jag ovan vid den stora rinken. Det låter kanske konstigt, eftersom jag bara varit borta i en säsong. Men jag blev själv också överraskad över hur svårt det var. Hur är det inte för grabbarna som varit i NHL i flera år?

I den fjärde matchen lossnade det. Henrik Zetterberg blev vald till Tre Kronors bästa spelare och ingen klagade. "Zäta" gjorde 1-0 - efter en underbar framspelning av Dick Tärnström och Peter Forsberg - och passade fram till Jonas Höglunds 2-1.

Om målet:

- Det var egentligen inte så svårt. Foppa grävde fram pucken och passade Tärnström, som i sin tur spelade fram mig. Jag hade öppet mål, säger Henrik Zetterberg.

"Lite tur..."

Om passningen:

- Jag såg att Höglund kom och drog iväg den i sidled. Lite tur ska man ha, den satt perfekt.

Nåja, "Zäta" brukar sällan hylla sin egen insats. I stället pratar han om medspelarna och om Fru Fortuna.

Ungefär som Peter Forsberg.

Andra VM-målet

Men i går var "Zäta" mer Foppa än Foppa själv.

- Samtidigt ska man komma ihåg att han inte har det lätt där ute. Han får en otrolig uppvaktning och det ger utrymme åt oss andra, säger Henrik Zetterberg.

"Zäta" har bara gjort ett mål tidigare i VM-sammanhang.

2001 i Köln.

- Ja, jag minns att jag inte gjorde något i Göteborg senast. Men vadå, det viktigaste är att vi vinner och det gjorde vi i dag. Skönt att få sätta en, men det var inte livsviktigt.

Bättre än idolen

"Zäta" har fått chansen att spela tillsammans med Foppa i VM och deras samarbete blir bättre och bättre för varje match.

- Han är otroligt duktig och det är klart att det är kul att få spela med honom, säger Zetterberg.

Som i går var bättre än sin idol.

Lill-Foppa fick vara större än Foppa.

I alla fall för en kväll.

Sebuterade i Tre Kronor 2000

Patrik Thornéus