Sundin träffade rätt - för 50:e gången

Mats om ett nytt möte mot Finland: Seger det viktigaste

HOCKEY

ÅBO

Mats Sundin, 32, är stor.

Det vet vi redan.

På tisdag gör han sin 100:e landskamp och blir Stor Grabb - även på papperet.

Och i går gjorde han sitt 50:e landslagsmål.

- Jag känner mig vuxen, säger Sudden och skrattar.

Foto: LASSE ALLARD
drömduo Mats Sundins och Per-Johan Axelssons samarbete blir allt bättre. I går gjorde Sudden sitt 50:e landslagsmål och på tisdag gör han sin 100:e landskamp.

Matchen i sig var historisk. Det var första gången någonsin som Sveriges spelade mot Danmark. Efter segern mot USA och oavgjort mot Kanada hoppades danskarna.

Matchen varade i två perioder. När Niklas Andersson gjorde 4-1 - efter en underbar framspelning av Mats Sundin - var matchen över och i stället blev det ren förnedring.

- Dom orkade inte, säger Sudden.

Målmässigt jämnt

Bakom honom går målvakten Peter Hirsch förbi. Inför kamerorna snubblar han fram och konstaterar:

- Det var det tuffaste jag varit med om.

Tre Kronor vann skotten med 53-23 och att det inte blev tvåsiffrigt var Hirsch förtjänst.

- Men som vanligt är det svårt att möta sådana här lag, speciellt för oss svenskar. Målmässigt var det ju jämnt i två perioder, säger Mats Sundin.

Han hade en assist till i matchen - på Peter Forsbergs 2-1-mål - och 19.13 in i sista perioden gjorde Sudden sitt historiska mål. Han tog pucken, snurrade runt och drog upp den i krysset. Tungt, snabbt och fruktansvärt effektivt.

Det bara rasslade till i nätet.

- Roligt, givetvis. Men jag kommer inte att göra 50 mål till i landslaget. Det är det enda jag med säkerhet vet. Jag är ju redan 32 år gammal, säger Mats Sundin.

"Kul möta Finland"

Han började VM i Åbo knackigt, men nu har Torontos lagkapten fått tre matcher i benen. I går var han riktigt bra. Den effektfulla skridskoåkningen har Sudden fått tillbaka och tillsammans med kedjekompisarna Niklas Andersson och Per-Johan Axelsson har spelet börjat fungera.

Tillsammans gjorde formationen nio poäng.

- Det känts bättre, det måste jag erkänna. Men samtidigt är den här matchen ett stort steg framåt och jag hoppas kunna vässa formen ytterligare, säger Mats Sundin.

På tisdag väntar Schweiz och om Tre Kronor slår laget och Kanada tar poäng av Ryssland kommer vi att ställas mot Finland i kvartsfinalen.

- Jaha, ja, så det är så det ser ut. Finland vore kul att möta igen, säger Sudden.

Han har många stora stunder mot Finland.

- Men egentligen spelar det ingen roll. Vi vill gå hela vägen och tänker inte så mycket på vilket lag som står på andra sidan. Seger, det är det viktigaste, säger Mats Sundin.

Debut i Tre Kronor mot Sovjet 1990

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM