I kväll kan förlust bli vinst

Förlust mot Schweiz - då slipper vi Finland i kvartsfinalen: Det behöver inte vara negativt

1 av 2 | Foto: lasse allard
hardys dilemma Hardy Nilsson vet inte om han ska skratta eller gråta. Vinst i dag mot Schweiz - då får Tre kronor lämna Åbo och möta Finland i Helsingfors. Förlust - då får laget stanna och möta Tjeckien. "Vi vill alltid vinna", säger Tre Kronors förbundskapten.
HOCKEY

ÅBO

Vinner Sverige mot Schweiz i dag måste laget flytta till Helsingfors i natt och möta Finland - om laget gör sin plikt mot Tyskland i kväll - i kvarten i morgon.

Lägger sig Tre Kronor får laget stanna i Åbo.

- För oss behöver det inte vara negativt att förlora, säger förbundskapten Hardy Nilsson diplomatiskt.

Läget är minst sagt absurt inför Tre Kronors sista match i gruppspelet i Åbo. Eftersom Finland som hemmanation - oavsett vad som händer - ska spela sin kvartsfinalmatch i Helsingfors hamnar Sverige i en märklig situation.

Vinner Tre Kronor mot Schweiz blir laget tvåa i gruppen och möter trean i den andra gruppen.

Och det blir Finland - förutsatt att laget slår Tyskland.

Flytten blir ett faktum.

- Hela systemet är jättetokigt. Det ska aldrig finnas utrymme för spekulationer. Sådant här skadar bara ishockeyn, säger Hardy Nilsson.

"Jäkla karusell"

Det finns ett men.

Tre Kronor kan lägga sig mot Schweiz och då slutar laget trea i gruppen och får möta Tjeckien i Åbo. Tjeckien tvingas iväg som tvåa från Hartwall Arena, eftersom Finland ska spela sin kvartsfinal i Helsingfors.

Oavsett vad som händer.

- Det är en jäkla karusell och den enda som tjänar på det här är Finland. Dom slipper bekymra sig överhuvud taget, säger Nilsson.

Men om ni lägger er?

- Vi kommer att gå ut och köra mot Schweiz som vanligt. Det går inte att titta i tabellen och försöka hitta lösningar. Vi vill alltid vinna.

"Ingen bra situation"

Vienner Tre Kronor mot Schweiz i Elysée Arena i Åbo i kväll är det bara att packa ihop sakerna och flytta.

Direkt efter slutsignalen.

- Det är ingen bra situation, men två timmar i buss fungerar. Spelarna brukar ändå ha svårt att somna efter en match och dom kan säkert varva ner under resan till Helsingfors, säger Hardy Nilsson.

I morgon bitti tränar Tre Kronor i Hartwall Arena och på kvällen - klockan nio, finsk tid - är det match mot Finland. Om laget planenligt slår Schweiz.

Två matcher på två dagar, en lång bussresa i benen och dessutom står hemmanationen Finland för motståndet"

Toronto-proffset Jonas Höglund - som på plats såg Kanada vinna över Ryssland - säger:

- Jag tror inte vi kliver in på isen och tänker på fortsättningen. Dessutom kvittar det om det blir Tjeckien eller Finland.

Tjeckien eller finland i kvarstfinalen – det här gäller för tre kronor

Alla förutsättningar inför kvällens matcher – längre ned på sidan.

Patrik Thornéus