...men vinn Tre Kronor - då slipper vi allt skitsnack

HOCKEY

ÅBO

Läggmatch?

Glöm det Tre Kronor.

Det är bättre att slå Schweiz och sedan åka till Helsingfors och spöa Finland. Det vore det bästa svaret på VM-historiens mest korkade spelprogram.

Sedan kan ju Hardy ringa upp sin chef på Svenska Hockeyförbundet och skälla ut honom.

Det var nämligen generalsekreteraren Michael Englund som skrev under och godkände spelordningen för Sveriges räkning redan i september i fjol.

Jag vet inte om han läste det finstilta, och gud ska veta att det inte är lätt, men tydligen räknade ingen med att Finland skulle bli annat än etta eller tvåa i sin grupp.

Då hade det aldrig uppstått något problem.

Men nu tvingas bättre placerade lag flytta på sig. Det är Tjeckien som drabbas i Finlands grupp, då de får flytta till Åbo och spela sin kvartsfinal. Men tjeckerna har å andra sidan en extra vilodag fram till kvartsfinal.

Det har inte Sverige.

Valet är lätt, Hardy

Så valet är att möta ett nervöst Finland, med väldiga förväntningar på sig i Helsingfors, eller ett utvilat Tjeckien i Åbo.

En match mot Tjeckien går dessutom redan klockan 20 finsk tid i morgon onsdag, så Sverige får bara 21 timmar mellan matchen mot Schweiz och en kvartsfinal mot tjeckerna.

Så valet är lätt:

Vinn i dag och åk till Helsingfors, Tre Kronor. Då slipper vi också allt skitsnack efteråt.

För skulle Sverige bara ställa en skridsko på isen mot Schweiz i dag och tappa poäng, får det väldiga konsekvenser - för Ryssland.

Vinner Lettland dagens första match mot Danmark, så är Ryssland nämligen borta från slutspel om svenskarna förlorar senare på kvällen.

Då skulle vi dra på oss ett kallt hockeykrig med Ryssland också.

Jag såg det där eländiga papperet i går, som alla länder skrev på redan i september 2002.

Det som gav Finland klartecken att spela i Helsingfors, oavsett var de hamnade i andra gruppspelet.

Men det är inte bara Finlands hemmafördelar som stinker.

Det gör också hela andra gruppspelet, där publiken på förhand inte har en aning om vilka som ska möta vilka.

Ingen frisk människa köper en VM-biljett flera månader i förväg som det står C2-B3 på. Nu visade sig den matchen vara Sverige-Danmark, en match som kunnat bli en riktig publikfest.

Nu var det långt ifrån halvfullt i hallen och svenskar och danskar var i klar minoritet.

Gå tillbaka till raka serier

Jag ser ingen annan lösning än att gå tillbaka till två raka åttalagsserier, där de fyra bästa går till kvarten. Då blir det visserligen en match mer i gruppspelet, sju mot dagens sex, men folk vet i alla fall vad de köper biljetter till.

Jag tror att Tre Kronor har stora möjligheter att slå Finland i Helsingfors på onsdag, som det blir om nu inte finländarna förlorar mot Tyskland i dag. Det skulle bara fattas det, förresten.

Men jag förstår inte Hardy Nilssons eviga bollande med kedjorna.

I går hade han flyttat Niklas Andersson från succékedjan med Mats Sundin och Per-Johan Axelsson och satt in Mikael Renberg.

Renberg plockade Hardy från den andra succékedjan med Peter Forsberg och Henrik Zetterberg. Där var nu Mathias Tjärnqvist tillbaka, samma Tjärnqvist som plockades ut ur samma kedja och ersattes av Renberg, efter bara tio spelade minuter mot Danmark.

Jag begriper inte varför de ska ändras så förbaskat. Hoppas Hardy gör det.