”Vi ska inte skaffa barn - just nu...”

Mats Sundin om nya rollen i Tre Kronor, splittringen i Toronto och ryktena om barn och giftermål i sommar

HOCKEY

ÅBO

Det har gått tolv år sedan Mats Sundin som tjugoåring åkte hem med sitt första VM-guld från Finland.

Nu är han här igen – 925 spelade NHL-matcher, ett dussin utslagna tänder och några hundratal stygn senare.

En resa från kaxig uppstickare till mogen man.

– Men när jag ser tillbaka var jag inte så märkvärdig i VM 1991. Jag är en mycket bättre hockeyspelare i dag, säger Mats Sudden.

Sudden och Tina.

Mast Sundin släntrar nerför korridoren på spelarhotellet.

Det är 193 centimeter och 100 kilo som märks lika väl här som på isen.

Inte så att golvet gungar, men han går med en sorts självklar auktoritet och en kanadensisk ledare hälsar artigt på Torontos lagkapten.

Mats Sundin inger respekt.

Det är långt ifrån den ranglige och äppelkindade tjugoåring, som klev in i omklädningsrummet 1991.

– Ja, när jag tittar tillbaka på 1991, var jag oerhört stolt bara att få spela med mina idoler. Håkan Loob, Bengt-Åke Gustafsson, Calle Johansson, Mats Näslund och Thomas Rundqvist. Jag kan räkna upp många. Vi hade ett kanongäng. Bland de spelarna var jag bara en kaxig uppstickare. Och även om jag vann poängligan, så jagade jag mest mål på den tiden. Jag är mer komplett som spelare i dag. Jag tar ett större ansvar på isen.

Lagkänslan guld värd

Men är det lika roligt i dag, samma spelglädje?

– Ja, det är faktiskt lika roligt i dag. Men jag har en helt annan roll. Nu är det jag som varit med förr och vet lite vad som krävs för att vinna ett mästerskap.

Och vilken är hemligheten?

– Att skapa den där lagkänslan i gruppen. Att alla är lika viktiga. Skapa en bra sammanhållning och bra lagmoral. Det är det vi vunnit på tidigare, trots att vi kanske inte haft det bästa laget på papperet. Så det ser jag som en viktig uppgift.

Hardy Nilsson sa att det här laget bara kommit upp i 70 procent av kapaciteten hittills i VM. Håller du med?

– Sa Hardy det? Ja, jag håller nog med Hardy om det. Det här laget har en väldig potential och vi kan bli mycket bättre.

Tillräckligt bra för att ta VM-guld, med handen på hjärtat?

– Ja, vi kan vinna VM-guld, men det är inte bara att säga det. Samtidigt måste man inse att det är väldigt bra lag i den här turneringen, många bra spelare. Men vi är ett av de lag som kan vinna om vi får allt att stämma i de viktiga matcherna.

Du kom direkt hit från ett Toronto i chocktillstånd och skriverier om splittring i laget. Stämmer det?

– Nej, det ligger inget i det. Vi hade en spelare, Shayne Corson, som hoppade av mitt under slutspelet, men det hade inget med laget att göra. Det var av personliga skäl. Under säsongen var det inga problem.

Nu kommer Toronto till Stockholm i sommar. Är de snälla pojkar, eller kommer de att riva Café Opera?

– Nej, nej, det är bra killar, så det kommer att bli lugnt. Vi kommer att vara där i fem, sex dagar innan vi ska spela match, så jag tänker visa dem Stockholm och kanske ta dem med ut till mitt hus i skärgården. Det ska bli kul att visa dem Sverige. Det är vackert på sommaren.

Har köpt hund

Och så har vi alla de vanliga ryktena. Att du ska gifta dig med hela laget på plats i sommar, att din flickvän Tina väntar barn och så vidare?

– Jag kan dementera alla. Vi ska inte gifta oss i sommar, vi ska inte ha barn. Vi trivs med livet som det är just nu. Sedan får vi se vad som händer i framtiden.

Men du har köpt villa i Toronto?

– Ja, jag tyckte det var dags att flytta. Jag hade bott i lägenhet i alla år, varav fem sedan jag blev tillsammans med Tina. Så vi tyckte det var dags att prova något nytt. Men vi bor fortfarande centralt i Toronto. Det tar bara en kvart att köra till arenan.

Och så har du skaffat hund också?

– Ja, det har jag. Vi hade alltid hund i familjen då jag växte upp. Nu har köpt en Jack Russel som heter Nelly. Hon är åtta månader nu. Det är kul med hundar.

Du passerade ett par drömgränser i vintras. Du passerade 1 000 spelade NHL-matcher och blev historisk som förste svensk att passera 1 000 poäng. Är det sådana drömgränser viktiga för dig?

– Inte så mycket just nu. Men i framtiden är det väl något man kommer att titta tillbaka på och vara stolt över. Man har väl lite att berätta när man sitter ute i skärgården och metar. Om det nu är någon som orkar höra på.

Men än återstår tre år på kontraktet med Toronto.

Det blir fler drömgränser att berätta om.