”Ofattbart klantigt!” - lejonen döms hårt

”En sådan ledning skall inte kunna sumpas”

HOCKEY

”Ridån gick ner för de finska lejonen” – Vasabladet.

”Vad kan man säga? Efter att 5-1 blivit 5-6?” – Hufvudstadsbladet.

Efter gårdagens svenska bragdmatch ställer sig i dag finländarna frågan vad det var som hände.

Rubrikerna i den finska pressen talar sitt tydliga språk – besvikelsen är enorm. ”Ofattbart klantigt!” dundrar Iltalehtis nätupplaga om de finska Lejonens magplask.

Iltalehti fortsätter: ”Inget hockeylandslag kan förlora en 5-1 ledning i på hemmaplan i ishockey-VM:s slutspel.

Utom Finland.

Den här förlusten är så ofattbart klantig.”

Tre kronor får beröm för sitt kalla spel med nerverna i behåll. När Sverige började knappa in förvandlades de finska Lejonen till skrämda kaniner.

”Denna gång var det inte frågan om tur, utan yrkesmännens tro på sin egen skicklighet i hantverket”, skriver Iltalehti.

”Tidernas förnedring”

Vasabladet börjar med att konstatera att Finland aldrig lyckats besegra Tre Kronor i ett VM på hemmaplan.

”Lejonen hade en smått otrolig chans att gäcka blågult för första gången någonsin i VM i Finland men tog inte till vara den trots ledning med 5-1. Därefter blev det obegriplig panik och hönsgård i det finländska laget i ödesmatchen och kvartsfinalen gick till slut till Tre Kronor med 5-6 (3-1, 2-3, 0-2).”

Matchen beskrivs som ”en av VM-historiens märkligaste matcher där den stora frågan är hur Finland kunde tappa en till synes solklar fyramålsledning.”

Ilta-Sanomat kallar Lejonens förlust för tidernas förnedring. Finland hade lyckats få ihop bästa landslaget genom tiderna.

Hela Tre Kronor får beröm – utom Salo

Tre kronor förnedrade Finland värre än någonsin tidigare i den finska ishockeyhistorien, skriver Ilta-Sanomat.

Helsingin Sanomats krönikör summerar gårdagens VM-match:

”Om inte en fyramålsledning räcker för seger, så är man inte värd den. Handen på hjärtat, det slutade precis som det skulle. Sveriges namnkunniga trupp gjorde precis det de skulle”.

Tre Kronor, med Peter Forsberg och Mats Sundin i spetsen, får massor av beröm. Med ett undantag – Tommy Salos spel i det svenska målet var fullkomligt misslyckat. Men han byttes ut. Och även det hade Tre kronor råd med, skriver Helsingin Sanomat.

”Ett bittert slut för de våra”

Hufvudstadsbladet förtvivlar: ”Vad kan man säga? Efter att 5-1 blivit 5-6?”

Efter Finlands 3-1-mål skriver tidningen:

”Det skulle bli ett bittert slut för de våra. Andra periodens första sju minuter var för bra för att vara sanna - som det visade sig senare, då Sverige tog in 1-5 till 4-5.”

I en krönika i samma tidning konstaterar Thomas Hallbäck att den finske förbundskaptenen Hannu Aravirta inte fick den avslutning han så gärna ville ha.

”Och nu är det över för den gode Ara som gett finländsk hockey många glädjestunder, med medalj i fem mästerskap i rad. Men fullträffen saknades och på slutet blev han en förlorare, utanför pallen i de tre senaste mästerskapen. Sortin var den värsta tänkbara.”

Bildspel på de finska tidningarna efter förlusten mot Sverige.

Peter Löwendahl-Nyrén, Dino Stén

ARTIKELN HANDLAR OM