Från bänken till folkets hjärtan

Tellqvist om tronskiftet: Allt är bara så fantastiskt

HOCKEY

HELSINGFORS

Tommy Salo har gett oss OS-guld och VM-guld och massor av andra odödliga ishockeyminnen.

I dag är han bänkad.

Mikael Tellqvist - som gjorde succé mot Finland - står i mål mot Slovakien i semifinalen.

Tronskiftet kan inte bli tydligare.

Foto: lasse allard
Har spelat 44 landskamper Namn: Mikael Tellqvist. Ålder: 23 år. Familj: Flickvännen Sara. Längd: 182 cm. Vikt: 84 kg. Klubb: St. Johns (Torontos farmarlag). Moderklubb: Järfälla HC. Senaste svenska klubb: Djurgårdens IF. A-landskamper: 44. Meriter: Två SM-guld, VM-brons 2001. Aktuell: Står mot Slovakien i kväll i VM-semifinalen.

Tommy Salo var helt okänd - tänkt som tredjemålvakt - när han fick chansen i OS i Lillehammer 1994. Straffräddningen mot Kanada blev startskottet på en fantastisk karriär.

Nu heter den oväntade hjälten Mikael Tellqvist.

- Jag är fortfarande helt förvirrad. Vad är det som har hänt, egentligen? Ja, jag fattar inte, säger Mikael Tellqvist.

Sportbladet får en pratstund med Tre Kronors nye affischnamn i centrala Helsingfors. Han kommer till ett kafé tillsammans med bland andra Henrik Zetterberg.

Och sätter sig på en uteservering.

Han är totalt okänd för alla finländare som passerar och pratar ishockey, som deppar ishockey och som fortfarande inte förstår hur Finland kunde tappa den stora ledningen mot Sverige.

- När jag gick ut i morse försökte jag klä mig så diskret som möjligt. Det är onödigt att reta upp folk i onödan, säger Mikael Tellqvist.

Några hälsar ändå igenkännande.

Blandade känslor

- Alla finlandssvenskar tycker att det här är undebart. Jag förstår dom. De senaste åren har de inte haft det så lätt i Helsingfors.

Han kom in mot Finland - vid underläge 1-5 - och höll nollan. Utan hans storspel hade inte mirakelvändningen varit möjlig.

- Jag har faktiskt lite blandade känslor. Jag tycker synd om Salo. Samtidigt vill alla målvakter stå och jag är jätteglad över att just jag fick chansen, säger Mikael Tellqvist.

Har ni pratat med varandra efteråt?

- Nej, inte om det som hänt.

Tronskiftet kan inte bli tydligare, eller?

- Man kan inte säga så. Salo är nummer 1 i mina ögon och även om jag, som det ser ut nu, ska stå mot Slovakien handlar det bara om en match. Salo kommer tillbaka.

Frågan är om han gör det?

När Tommy Salo 21.59, svensk tid, åkte ut från isen i Hartwall Arena kan det ha varit för sista gången i den blå-gula tröjan.

För vem ska peta Tell-qvist i fortsättningen?

- Givetvis hoppas jag på fler chanser. Men som sagt, ibland har man flyt, ibland inte. Först när man är stabil, i flera landskamper, kan man ta ut saker i förskott.

Hur sov du efter matchen mot Finland?

- Knappt någonting. Jag och Niklas (Kronwall), min rumskompis, låg och pratade tills morgonen. Allt var bara så fantastiskt och vi kunde aldrig sluta njuta.

Har du pratat med några av dina vänner hemma i Sverige?

- Direkt efter matchen ringde jag min flickvän Sara. Sedan pratade jag med mamma och pappa. Efter det blev det några kompisar. Dessutom har jag fått massor av SMS.

Spelar i farmarlaget

Mikael Tellqvist har inte alltid haft det så lätt.

Han skrev på för klassiska Toronto efter Djurgårdens SM-guld 2001, men har fått tillbringa all tid i farmarlaget St. Johns.

- Jag trodde faktiskt jag var bortglömd. Men sedan hörde Hardy Nilsson av sig och jag blev jätteglad. Målet var att få stå en, eller ett par matcher. Salo var given som nummer ett, säger Mikael Tellqvist.

Med betoning på var.

Nu är det Mikael Tell-qvist som gjort samma snabba, oväntade intåg i våra hjärtan som Tommy Salo en gång gjorde.

- Jag njuter av varje sekund, såklart. Det är ju sådant här man drömt om ända sedan man började spela ishockey.

Tror du succén i VM påverkar din situation i Toronto?

- Klart man hoppas och faktiskt ville också Toronto att jag skulle åka till VM. Dom tyckte det var bra för min utveckling.

Nej, Mikael Tellqvist har nog inte riktigt förstått vad hans ihopp mot Finland betytt för honom och för det svenska folket - och för hockeyintresset.

Tommy Salo blev nationalhelgon efter OS-guldet i Lillehammer.

Ett guld i Helsingfors och...

Sportbladet granskar duellen mellan stolparna

Salo eller Tellqvist i mål? För Sveriges två bästa målvaktstränare är svaret givet: Mikael Tellqvist.

Det är bara han som kan ge utespelarna i Tre Kronor den stabilitet och trygghet som de behöver för att ta guld, säger Thomas Magnusson, vid Sweden Hockey Institute.

Här nedan förklarar han och kollegan Stefan Ladhe, punkt för punkt, varför Tellan är Sveriges nya guldmålvakt:

Patrik Thornéus