Inget firande på Sergels Torg

Guldtraditionen bryts: Platsen är olämplig säkerhets-mässigt

HOCKEY

Guldtraditionen bryts.

Det blir inget firande på Sergels Torg om Sverige vinner ishockey-VM.

Av säkerhetsskäl flyttar polisen festen till Kungsträdgården.

Foto: URBAN ANDERSSON
FESTEN FLYTTAS Tre Kronor har som tradition att fira hockeyguld på Sergels Torg - men nu är det slutfestat på torget. Anledningen: Säkerhetsskäl. Tar Tre Kronor guld i Finland förläggs festen till Kungsträdgården.

Sportbladet 19 maj 1998:

"Hela Klarabergsgatan är fylld med jublande fans och polisen har fullt sjå att hålla färdvägen klar de sista hundra metrarna. Framme vid Plattan parkerar bussarna och hjältarna kliver ur.

Omkring 70 000 personer är samlade i segeryran. Plattan var fylld redan två timmar tidigare. Fem militärhelikoptrar flyger över i plogformation. Folk är uppklättrade i stolpar, på tak, tittar i fönster och från balkonger. Svenska flaggor vajar."

"Ingen lämplig plats"

Det blir ingen favorit i repris. Vinner Sverige hockey-VM på söndag flyttas guldfirandet. Sergels Torg har sett sin sista stora segerfest.

- Sergels Torg som guldfirarplats är i grunden säkerhetsmässigt omöjlig. Om något händer nere på plattan så hindrar en massiv mur av människor folk från att se vad som händer. Det är omöjligt att ta sig in och ut därifrån. Tänk bara om det skulle börja brinna i tunnelbanan..., säger kommissarie Lasse Bjöhle som är chef för tillståndssektionen i City.

- Det har länge varit en risk för att människor ska komma till skada och vi har gjort bedömningen att det inte längre är en lämplig plats.

"Tre Kronors torg"

Plattan, mitt i Stockholms city, har genom tiderna varit en given plats för svenska hockeyhjältar. Men nu har polisen och hockeyförbundet hittat ett lämpligare ställe.

- Vi är överens om en mycket mer passande plats - Kungsträdgården. Där kan man ta sig in och ut utan problem.

Martin Forss, marknadsassistent på förbundet, vågar inte hoppas för mycket. Men blir det VM-guld så är alla som vill välkomna att fira hjältarna.

- Sergels Torg har ju blivit Tre Kronors Torg genom åren. Efter vinsten 1998 ska det ha varit 70 000 personer där. Det blir knappast färre nu. Så av säkerhetsskäl har firandet flyttats.

- Vi är alltid beredda på firande men vi vågar inte ta ut något i förskott. Men det ser onekligen bra ut.

Johanna Garå

ARTIKELN HANDLAR OM