Genidragen som fällde Slovakien

”Otroligt skönt, nu slipper jag fundera på en bronsmatch igen”

HOCKEY

HELSINGFORS

Säkerhetsvakter.

Hardy Nilsson hemliga genidrag som knäckte Slovakien.

- Vi fick matchen precis dit vi ville, säger Hardy Nilsson.

Hardy Nilsson och slutspel i ett stort mästerskap är synonymt med fiasko.

I alla fall med svenska och kräsna mått sett.

Nu är Hardy Nilsson i VM-final efter en gedigen insats mot Slovakien.

- Otroligt skönt. Nu kan jag gå och lägga mig och slippa behöva fundera på hur jag ska kunna motivera killarna inför en bronsmatch. Så har varit fallet de två senaste åren i VM. Sånt är jobbigt, säger Hardy Nilsson.

Hardy Nilssons hockeyfilosofi Big ice eller torpedhockey har kritiserats kraftfullt. Men i går fungerade taktiken till fullo - precis som den gjorde när Djurgården vann SM-guld 2000 och 2001.

"De fick jaga puck"

- Vi visste att Slovakien ville backa hem och komma med ett snabbt och långt uppspel. Vi förstörde det genom att ha en back, säkerhetsvakt, som backade hem och tog djup. Slovakien kom ingenstans långa stunder, säger Hardy Nilsson.

Lägg därtill att Tre Kronor vårdade pucken extremt noggrant och slovakerna blev trötta, både fysiskt och mentalt.

- De fick jaga puck hela tiden. Sånt är jobbigt. Då kunde vi gå framåt och skapa tryck i anfallszon, säger Hardy Nilsson.

När Hardy Nilsson satt på podiet på presskonferensen i Hartwall arena såg han mycket nöjd ut. Han har för första gången nått framgång med ett landslag. Laget har även tagit den tuffaste tänkbara vägen till final. Först Finland i kvartsfinalen och i går regerande världsmästarna Slovakien, som hade ett starkare lag i år än när de vann i fjol.

- Jag tycker vi är förtjänta av att spela VM-final. I fjol förlorade vi på straffar mot Slovakien och hade otur. I år har vi haft lite tur i slutspelet och det är vi väl värda, säger Hardy Nilsson.

"Nu är alla på topp"

Ett annat tecken på att Hardy Nilsson har full koll på Tre Kronor och situationen var matchning. Han valde att rulla runt på fyra kedjor och inte matcha någon enhet mot exempelvis Slovakiens starkaste kedja.

- Det gjorde jag med tanke på finalen. Hade vi toppat hade det kanske fört med sig trötta ben mot Kanada i finalen. Nu är alla på topp inför söndagen, säger Hardy Nilsson.

Hardy Nilsson taktiska triumfer som gav en plats i VM-finalen:

Foto: GETTY IMAGES
Mattias Norström & co stoppar Slovakien.

Tomas Ros