Forsberg: Kul lira med en av de bästa

HOCKEY

HELSINGFORS

Peter Forsberg, 29, tog VM-guld redan 1992 i Prag, men det var straffen i Lillehammer 1994 som gjorde honom folkkär.

Nu är han världens bäste ishockeyspelare.

Och ofantligt mycket folkkärare.

- Kul att folk uppskattar det man gör, säger han.

Senast Peter Forsberg spelade i landslaget var 1998 i Zürich tillsammans med Mats Sundin. Den gången blev det guld efter finalseger mot Finland.

Nu - fem år senare - är Peter Forsberg tillbaka i Tre Kronor och i dag möter laget Kanada i VM-final.

Allt är som vanligt.

När Peter Forsberg kliver in på isen - helst tillsammans med Mats Sundin - kan svenska folket bänka sig framför tv-apparaterna, räta på sig och börja hoppas.

-Det är kul att spela med en av världens bästa lirare, säger Foppa om Sundin.

Som sämst har Foppa ett brons från VM 1993.

Guld är givetvis målet

- Givetvis siktar vi på att gå hela vägen igen, men det blir ingen lätt uppgift. Vi fick ju stryk av Kanada i gruppspelet. Det är inget dåligt lag vi möter, säger Peter Forsberg.

Han kommer sist av alla ut från omklädningsrummet efter den sista träningen. Precis som vanligt under turneringen har landslagsläkaren Lennart Hovelius tvingats behandla Foppas skadade armbåge.

- Äsch, det är ingen fara, säger han.

Men frågan är om Forsberg säger hela sanningen. Armbågen är hårt bandagerad och under VM-turneringen har han tvingats genomgå ett mindre ingrepp för att tömma den på vätska.

- Nej, jag ljuger inte. Jag har absolut inte ont. Det är bara en lite grej och skadan hindrar mig inte alls när jag spelar, säger Peter Forsberg.

Slutsnackat, med andra ord.

Elller som Foppa själv utrycker det:

- Nu är det bara en match kvar i VM och det får göra hur ont som helst att möta Kanada. Då pratar jag inte om armbågen, utan om spelet. Det kommer säkert att bli en fysisk match.

Han har haft en hyfsad turnering - med Foppa-mått mätt vill säga - men som vanligt när han eller Mats Sundin är på isen händer det historiska saker. Vändningen mot Finland var fantastisk och Foppa gjorde ett drömmål, som för lång tid framöver kommer att vara ihågkommet som det som sänkte Finland.

I dag kan han få lyfta VM-bucklan igen.

Två finaler senast

- Senast det hände, 1998, var det ju lite speciellt, eftersom vi spelade två finaler. Den här gången kommer allt att avgöras i en enda match och det är bra, säger Peter Forsberg.

Han vet vad som väntar i Hartwall Arena. Kanada kommer - precis som i gruppspelsmatchen i Åbo - att skicka tuffingarna Kris Draper och Kirk Maltby på Foppa.

- Dom har sin uppgift och jag min. Dessutom är jag van. Vi har träffat på varandra på isen massor med gånger, säger Foppa.

Han gjorde sin VM-debut 1992 i Prag. Peter Forsberg var bara 18 år och spelade åtta matcher och gjorde sex poäng.

Första gången med Sundin

- Det var ett tag sedan. Man blir äldre. Det var första gången jag och Mats Sundin spelade ihop i landslaget.

Nu är det upplagt för nytt guld och nya Foppa-konster.

- Vi kommer att ha motståndare också. Det får man aldrig glömma, men givetvis hoppas man, säger han.

Peter Forsberg är världens bäste ishockeyspelare. Han har vunnit OS, VM och Stanley Cup, men säger sig aldrig vara nöjd.

- Nej, inte alls. I morgon (läs: i dag) när jag åker in på isen kommer jag säkert att vara lite nervös. Jag vill vinna mer, säger han.

Tre Kronor-ledningen kallar. Peter Forsberg måste iväg på lunch och efter det börjar uppladdningen inför en ny, svensk idrottsklassiker, får vi hoppas.

Och Foppa kan bli ännu större.

Hur det nu ska gå till?

Foppas minne: VM 1992 och Suddens dominans

Sudden sprutar guldöl 1992.

Patrik Thornéus