Vårt segervapen - Sundins tekningar

”Det är ingen mening att titta på motståndaren”

HOCKEY

HELSINGFORS

Tekningar är hockeyns enda fasta situationer och ett mycket viktigt moment i matcherna.

Den som vinner tekningen får puckkontroll och ofta en snabb målchans, om man vinner tekningen i offensiv zon.

1. Mats Sundin, tekare Tar hand om flest tekningar av svenskarna. Drar nästan alltid pucken bakåt med en backhand. I nio fall av tio drar han pucken snett åt höger, då han är högerfattad. Det innebär att Sverige ställer upp på olika sätt beroende på om tekningen är till vänster eller höger i anfallzon. Det här exemplet gäller vänster tekningscirkel. 2. Dick Tärnström, back Är den som ska skjuta på mål om Sudden vinner tekningen. Är vänsterfattad och får då pucken rättvänd för ett direktskott. 3. Daniel Tjärnqvist, back Spelar libero i det svenska systemet och har som främsta uppgift att bevaka motståndarlagets forwards, om Sverige skulle förlora tekningen. 4. Per Johan Axelsson/Mikael Renberg, toppforwards Sveriges båda toppforwards står till höger om Sudden utanför tekningscirkeln. Deras jobb är att blockera motståndarna, så de inte kan rusa upp i banan och skära av skottvägen för Dick Tärnström i det här fallet.

Sveriges överlägset bästa tekare är Mats Sundin, men hela tre kanadensare är bättre än Sudden i VM-statistiken.

Därför har Sudden ett stort ansvar i dagens VM-final. Det är viktigare än någonsin att han vinner sina tekningar i kvällens final.

I semifinalen mot Slovakien fick Sudden göra tillfälliga inhopp för att ta tekningar i egen zon, för att sedan snabbt åka och byta.

Handlar om träning

Han är väldigt viktig i den situationerna.

- Men viktigaste är väl att vinna tekningarna då vi spelar i power play, eller i numerärt underläge, säger Sudden själv.

Hur blir man en bra tekare?

- Det handlar väl mest om träning och erfarenhet.

Vad är det viktigaste tycker du själv?

- Att titta på pucken hela tiden. Då ser du när domaren släpper och kan följa den hela vägen ner. Det är ingen mening att titta på motståndaren. I nio fall av tio drar jag pucken bakåt med en backhand.

Har du gjort mål direkt på tekning någon gång?

- Nej, men däremot har jag varit nära att göra självmål. Tekar jag till höger i egen zon, drar jag oftast pucken snett bakåt vänster mot det egna målet. Jag brukar fråga målvakten om det är okay, men det är inte alla som gillar det.

De är VM-finalens bästa tekare

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM