”I hockey finns det inget som heter tur”

Elitserietränarna: Därför är Tre Kronor i VM-final

HOCKEY

Långt ifrån imponerande i grundspelet. Sedan kom mirakelvändningen mot Finland och allt vände för Sverige.

Sportbladet ringde upp elitserietränarna och undrade:

Tre kronor i final - tur eller skicklighet?

Jarmo Tolvanen, tränare Leksand.

- Svårt att säga. Det som verkligen har varit avgörande är målvaktsspelet. Mikael Tellqvists två senaste matcher har varit otroligt bra. Men jag är imponerad överhuvudtaget. Laget har vänt pressen och stressen till något positivt. Finalen blir tuff för Kanada har ett disciplinerat försvarsspel, men om Sverige kan spela lika bra som de har gjort nu på slutet blir det guld.

Gunnar Persson, tränare Brynäs.

- Med eller utan tur har Sverige varit väldigt bra hittills. I gruppspelet kändes det stabilt och laget gjorde vad som krävdes. Efter det har det bara blivit bättre och> bättre. Men jag kan erkänna att jag trodde det var kört när Finland satte 5-1. Efter den vändningen känns det som att inget kan stoppa Tre kronor. De slår Kanda med 5-3 i finalen.

Niklas Wikegård, tränare Djurgården.

- Varken tur eller skicklighet, utan hårt arbete. Jag tycker inte att Sverige var bra under gruppspelet. Killarna kämpade inte för varandra som man måste göra. Efter matchen mot Slovakien däremot var jag oerhört stolt. Då spelade de precis som hockey ska spelas. Hårt, tufft och med hög intensitet. Dessutom har Mikael Tellqvist varit ruggig. Nu är det klockrent, Sverige tar guld.

Bengt-Åke Gustafsson, tränare Färjestad.

- Det är alltid en kombination. Det är klart att det behövdes lite tur för att vända underläget mot Finland, men det hade inte gått utan skicklighet. Mot Slovakien spelade de riktigt bra. Gruppspelet var inget vidare, men sedan dess har laget bara blivit bättre och bättre. Matchen mot Kanada blir en tigth historia där den som vinner kampen framför mål tar hem guldet. Jag hoppas och tror på Sverige.

Per Mårts, tränare Hv71.

- Tur är något man skaffar sig genom skicklighet. Hittills tycker jag att det sett skapligt ut. Spelet har varit sådär, men man måste ju säga att matchen mot Finland hade allt. Därefter en gedigen insats mot Slovakien. Nu gäller det att Sverige plockar fram allt de har i i finalen mot Kanada. De är riktigt bra och har spelat europeisk och krympt ytorna för sina motståndare. Jag hoppas att Sverige klarar det.

Roger Melin, tränare Linköping.

- Stor skicklighet. Visst det var lite tur mot finnarna, men ändå starkt att ta vara på den chansen. Mot Slovakien var det däremot solklart. Sverige var klart bättre och stoppade deras attacker utan problem. En riktigt stark> insats. Att gruppspelet var mindre imponerade gör inget nu. För med det självförtroende och vinnarinstinkten som laget har blir de svårslagna i finalen. Sverige vinner med 5-2.

Ulf Taavola, tränare Luleå.

- Bra lag har turen med sig. Hur som helst är det otroligt kul för svensk hockey. Jag var inte så imponerad under gruppspelet, men det känns som att laget fick ett lyft efter segern mot Finland. I semifinalen var det inget snack om saken, Sverige var klart bättre. Foppa och Sudden var otroligt bra och de kommer också att bli viktiga i finalen. Jag hoppas och tror att det blir guldfirande.

Stephan Lundh, tränare Malmö.

- Det är säkert en blandning, men mest skicklighet. De gjorde en stabil insats i grundspelet och gjorde vad som krävdes av dem genom att gå vidare. Vändningen mot Finland var otrolig och matchen mot Slovakien var riktigt bra. Nu väntar en tuff match mot Kanada. Det kan vara en fördel att de slog oss i gruppspelet. Jag har ingen aning om hur det går, men jag misstänker att det blir en spännande match som kanske inte avgörs förrän efter förlängning.

Per-Arne ”Pirro” Alexandersson, tränare Modo.

- Både och men mest skicklighet. De gjorde en toppmatch mot Slovakien samtidigt som de hade lite flyt mot Finland. Nu gäller det att Mikael Tellqvist i mål fortsätter att spela på toppen av sin förmåga för att laget ska slå Kanada. Jag tror att de klarar det genom Peter Forsberg och Mats Sundin. Jag tror att det blir 5-2 till Sverige och att Foppa gör det matchavgörande målet.

Timo Lathinen, tränare Södertälje.

- Skicklighet. Den här turnering började lika illa som de andra gångerna Sverige har vunnit VM-guld. Riktigt uselt i de första matcherna för att sedan bli bättre och bättre. Nu blir det guld. Laget har två av världens bästa spelare i Sundin och Forsberg. Jag är faktiskt speciellt imponerad av Sudden. Men för att lyckas mot Kanada är det viktigt att Hardy Nilsson är hård och alert så att han inte förlorar coachmatchen mot deras tränare och att Tellqvist fortsätter att storspela.

Kent Johansson, tränare Timrå.

- Skicklighet efter en trevande start. Det har blivit bättre ju längre de har kommit. Nu vinner de finalen mot Kanada med 4-2. I matchen mot Finland hade de otur i början, men visade den mentala styrkan som krävs för att vända. Mot Slovakien var de hetare. Sedan har Telliqvist varit otroligt bra. Lägg dessutom till att de har ett bättre lag än Kanada och den rätta vinnarinstinkten. Tre kronor kommer hem med guldet.

Conny Evensson, tränare Västra Förlunda.

- Det finns inget i ishockey som heter tur. Det handlar enbart om skicklighet. De gjorde en fantastisk insats när de vände mot Finland. De visade en otrolig moral genom att de inte gav upp när alla trodde att det var kört. I semifinalen hade inte Slovakien en chans, Tre kronor var klart bättre. Kanada är svåra att slå, men det känns som att Sverige verkligen är på gång. Jag tror att de vinner över Kanada med 4-2.

Nils Olauson