Tre Kronors dom: vet inte

Pebben: Kan de inte se att det var mål ska de inte godkänna det

1 av 2
Blågult depp Det fanns inget som kunde trösta Mats Sundin, Henrik Zetterberg och Mikael Tellqvist i går. Silvermedaljerna runt deras halsar vägde mycket lätt...
HOCKEY

HELSINGFORS

Per-Johan Axelsson sköt 2-0 för Sverige 18.39 in i första perioden och då kändes det som matchen var klar - och "Pebben" stor matchhjälte.

Men sedan var det samme Pebben som blev närmaste vittne till Anson Carters segermål 13.49 in i Sudden death.

- Jag såg pucken under Tellqvist benskydd och då var den absolut inte inne, säger han.

Nu garderar sig Pebben med att han kom fram någon tiondel efter Anson Carters mål, som blev så granskat och omdiskuterat.

- Men pucken måste ha varit inne och vänt i så fall, för när jag såg pucken ligga där var den absolut inte inne. Det är jag helt säker på. Och reglerna säger att det måste synas tydligt att hela pucken är över mållinjen. Kan man inte se det, ska det inte dömas mål.

Vad hände gentligen innan målet?

- Carter kom på kanten och sköt och pucken styrdes bakom mål. Där plockade Carter upp den igen och svängde in framför Tellqvist och försökte trycka in. Det är bara att hoppas att den verkligen var inne, men eftersom det är dömt mål, så måste den väl ha varit det. Annars blir det ju lite Kalle Anka-stuk över det hela.

- Men jag såg aldrig att den var inne.

Per-Johan Axelsson är en av många spelare i Tre Kronor som gjort ett mycket bra VM, men hamnat lite i skuggan av superstjärnorna Mats Sundin och Peter Forsberg.

Pebben gör inte många mål i sin NHL-klubb Boston, där han gjorde sin sjätte säsong i vinter.

Det var för övrigt hans bästa poängmässigt, med sjutton mål och sexton assist,

- Ja, jag är nöjd med poängen, men spelmässigt gick det inte lika bra, säger han .

Fjärde målet i VM

Målet mot Kanada i går var hans fjärde i VM och han blev faktiskt fjärde bäste poängörare i Tre Kronor med sina fyra mål och tre assist. Bara Mats Sundin, Peter Forsberg och Peter Nordström var bättre.

Peppens 2-0 fick hela Sverige att jubla, då han sköt mellan benen på Roberto Luongo i Kanadas mål.

- Det var skönt att få göra mål, men synd att Kanadas reducering kom så snabbt efteråt. Det gav dem lite ny kraft i matchen. Hade vi fått leda med 2-0 hade det nog varit tyngre att komma ut till andra perioden, även om det kan vara svårt att spela på en 2-0-ledning också, säger Pebben.

Det gick bara 38 sekunder mellan Pebbens 2-0 och Shawn Horcoffs 2-1, bara 43 sekunder från slutet av första perioden.

Så tyckte svenskarna om Carters guldmål:

Mats Wennerholm