Finlands ”revansch”

Tv hjälpte domaren avgöra finalen

HOCKEY

19 tv-kameror täckte VM-finalen.

En enda lyckades filma när guldpucken gick över linjen.

- Utan den hade det varit svårt för domaren att döma mål, säger Markku Vainikka, sportchef på finska tv-bolaget Yle.

Totalt 19 kameror bevakade VM-finalen – bara en lyckades fånga det avgörandet målet som gjorde Kanada till världsmästare. Här är samtliga kameror i Hartwall Arena: 1–3: Huvudkamerorna mitt på den högra läktaren. Tre kameror som följer spelet, oftast puckhållaren. Strax bakom sitter videodomaren. 4–7: Hörnkameror som i första hand bevakar tacklings- och kampsituationer i hörnen. 8–9: Kortsideskameror. Följer matchen i banans längdriktning. 10–11: Båskameror. Filmar spelare och ledare i båset. 12: REVERSE ANGEL-KAMERAN. Filmar matchen från motsatta läktaren och detta var den enda kamera som lyckades visa att pucken passerade mållinjen. 13–14: Båskameror. Filmar spelarbåsen från andra sidan banan samt de utvisade spelarna. 15: Takkameran. Ger arenabild från högt perspektiv. Placerad högst upp på läktaren. 16–17: Målkameror. Placerade inne i målen. 18–19: Takkameror. Ger bild rakt uppifrån. De som videodomaren använder i första hand.

5 minuter och 41 sekunders väntan.

Sedan sträckte domaren Vladimir Zindler sin vänstra hand och pekade mot mittpunkten.

Under dessa minuter, när Sveriges gulddröm till slut raserades, pågick ett intensivt spel bakom kulisserna. Inblandade var domarna - och det finska tv-bolaget Yle.

Ingen kunde avgöra

Huvuddomaren, linjedomarna, spelarna och publiken kunde inte avgöra om det var mål.

Då tog videodomaren Pavel Halas och supervisorn Matt Leas hjälp av den kamera som hänger i taket och filmar målet rakt uppifrån.

Men den gav samma svar: omöjligt att avgöra. Mikael Tellqvists benskydd skymmer alla möjligheter att se pucken.

- Då tog de hjälp av oss. De kunde inte se det på deras kamera så vi matade dem med våra bilder, säger Markku Vainikka, ansvarig för VM-sändningarna och sportchef på Yle.

Men trots att Yle hade 19 kameror som bevakade matchen var det bara EN som lyckades filma puckens väg över linjen.

- Det var vår reverse angel-kamera på den motsatta läktaren från huvudkamerorna. Men det gick inte att avgöra direkt om pucken var inne eller inte. Vi fick förstora upp bilderna. Det är bilderna som vi sände ut över världen, den förstoring som även ni såg på TV 3, säger Markku Vainikka.

Han satt i OB-bussen (sändningens ledningscentral) utanför arenan och hade direktkontakt med videodomaren och supervisorn via en röstlänk.

...utom en enda

- Videodomaren bad om hjälp. Vi gav hjälpen. Det sker ganska ofta i såna här stora turneringar, säger Markku Vainikka som varit med om att producera tre hockey-VM (1991, 1997, 2003).

Ingen tvekan om att pucken var i mål?

- Det är ju inte för oss att besluta. Vi levererar bara bilderna som de vill ha. Men personligen tycker jag att den var klockrent över linjen.

Har du varit med om något liknande tidigare, att bara en av alla dessa kameror lyckats bevisa om det var eller inte var mål?

- Nja. Det har ju funnit flera grötiga situationer genom åren med mängder av spelare framför mål. Men denna var svår trots att bara målvakten var med i sekvensen. Det hade varit svårt för domaren att döma mål utan våra bilder.

"Diskuterats en del"

Var det mycket diskussioner efter matchen?

- Jag har hört att det har diskuterats en del. Och att du ringer visar ju bara att det finns ett intresse. Jag förstår det eftersom detta handlade om ett matchavgörande mål i en VM-final.

Jarkko Päivaniemi