Peter Forsberg kapar sig själv

”Jag var helt bedrövlig i finalen”

1 av 2 | Foto: JAN COLLSIÖÖ/PRESSENS BILD
FOPPA FALLER - DOMAREN BLUNDAR Erik Brewer vräker omkull Peter Fosberg i inledningen av förlängningen, men domaren Vladimir Zindler blundade - den här gången också.
HOCKEY

HELSINGFORS

Peter Forsberg, 29, lutar sig mot en vägg, blicken flackar och han är kritisk.

Till sin egen isats.

- Jag var helt bedrövlig i dag, säger han.

Det har gått en timme sedan avgörandet i Hartwall Arena. Peter Forsberg kommer ut från omklädningsrummet och sakta, sakta promenerar han till den väntande svenska presskåren.

Han är, förstås, besviken.

- Man är en förlorare och det är aldrig roligt. Det är en oerhörd skillnad att vinna guld och ta ett silver. Egentligen kvittar den här medaljen, säger Peter Forsberg och suckar tungt.

Ett jagat byte

Kanada gick in hårt för att få stopp på världens bäste ishockeyspelare. Kris Draper, Kirk Maltby och Shane Doan - bland andra - var hela tiden på jakt efter nummer 21.

Foppa fick inget utrymme.

- Äsch, bevakningen var inte speciellt, inte annorlunda än den brukar vara. Nej, det var jag som inte var tillräckligt bra i dag. Varför vet jag inte, säger Peter Forsberg och rycker på axlarna.

"Det var aldrig nära"

Foppa var inte dålig - tvärtom - men han själv och allmänheten har oerhörda krav.

- Det kändes segt och som om man aldrig kom igång. Synd, eftersom laget i övrigt gjorde en bra match. Vi borde ha vunnit, säger Peter Forsberg.

Han hade några lägen i matchen. I slutet av tredje perioden höll han pucken bakom mål, tog några snabba skär och med våldsam kraft försökte han forshera in trissan bakom Kanadas målvakt Roberto Luongo.

- Det såg nog farligare ut än vad det var. Ska jag vara ärlig så var pucken aldrig ens i närheten att gå in, säger Peter Forsberg.

Han har några tuffa veckor bakom sig. Colorado åkte överraskande ut i första omgången av Stanley Cup och nu finalförlust i VM.

- Det är aldrig roligt att förlora, speciellt inte på det här sättet. Men sådant här är idrottslivet. Ibland går det upp, ibland ner, säger Foppa.

Colorado eller Tre Kronor, vilken förlust var värst?

- Det går inte att jämföra. Alla förluster är lika jobbiga, oavsett med vilket lag man spelar.

Blir det Modo nu?

I dag åker Peter Forsberg och övriga laget hem till Sverige. Festen i Kungsträdgården i Stockholm är - av förklarliga skäl - inställd.

- Ska hem till Ö-vik direkt. Just nu behöver jag lite semester.

Hur länge dröjer det innan man kommer över en sådan här förlust?

- Jag vet faktiskt inte. Minnena härifrån sitter nog kvar länge. Visst, vi vann en fantastisk match mot Finland, men jag tror ändå att jag kommer att komma ihåg förlusten mot Kanada mest.

Peter Forsberg står utan kontrakt och om framtiden vet han inte så mycket i dagsläget. Han ska fortsätta spela ishockey, men i vilken klubb är oklart.

Vissa rykten placerar honom i Modo.

- Vi får se. Just nu orkar jag inte tänka på hur det blir nästa säsong. Nej, det där får jag ta i lugn och ro hemma i Ö-vik. Det är gott om tid.

Peter Forsberg suckar igen. En förlust blir alltid mycket tyngre för en riktig vinnare - en som Foppa. Han svarar vänligt på alla frågor och innan han lämnar frågar han om alla fått sitt.

Foppa är stor i motgångens stund.

Patrik Thornéus