En hjältes bittra slut

Mikael Tellqvist: Jag trodde jag hade den - nu är hela VM förstört

Foto: GETTY IMAGES
FÖRLORARE - OCH VINNARE... Kanada jublar efter VM-guldet - men bara några meter vid sidan om glädjeorgien sitter en svensk på knä och deppar. Mikael Tellqvist vill inte inse att det är över och alla tröstande och uppmuntrande ord av målvaktskollegan Tommy Salo nere på isen hjälper föga just de här sekunderna.
HOCKEY

HELSINGFORS

Målvakten Mikael Tellqvist gjorde en kanonmatch.

Det räckte inte.

- Hela VM är förstört. Jag kommer inte att kunna glädjas åt att jag faktiskt fick stå i finalen, säger Tellan.

Foto: JONAS BILBERG
Tomt i korridoren - och tomt i huvudet på Mikael Tellqvist.

Han har haft ett fantastisk VM och tagit över som förstemålvakt.

Mikael Tellqvist, 23, har petat Tre Kronor-hjälten Tommy Salo.

Vid underläge mot Finland (1-5) fick Tellan hoppa in och resten är som en sannsaga.

Det är bara slutet som inte blev det ultimata.

- Ja, skillnaden är inte så stort. Vi föll med flaggan i topp, men det är en klen tröst, säger Tellqvist.

Han pratar långsamt, funderar och svarar sakligt på alla frågor - trots att han helst av allt ser ut att vilja försvinna från Hartwall Arena.

- Och sedan på vilket sätt vi förlorade. Faktiskt, jag hade inte en aning om att pucken gick in. Trodde att jag hade den, säger Tellan.

"Värsta förlusten..."

Det var inte Tellans fel att Anson Carter avgjorde. Nej, han lämnades ensam med kanadensaren samtidigt som han var tvungen att göra en sidledsförflyttning.

- Ja, jag vet inte vad som hände. Nu är det som det är. Det här är den värsta förlusten jag varit med om. I alla fall känns det så.

Tellan gjorde en kanonmatch med flera avgörande räddningar. Bland annat minns vi ett friläge av Mike Comrie i tredje perioden.

Där kunde matchen ha avgjorts.

- Han försökte få den mellan mina benskydd, men jag var beredd. Men vadå? Sådant är historia nu. Vi har förlorat matchen och vad som hände i den är av mindre betydelse, säger Mikael Tellqvist.

Trösten: öl och pizza

Nu väntar sommarlov för spelarna i Tre Kronor. Tellan ska ta en lång och skön semester.

- En månad hade jag tänkt mig. Sedan är det bara att köra igång med sommarträningen. Men just nu orkar jag inte fundera, säger Mikael Tellqvist.

- Nu längtar jag efter en pizza och en öl. Det skulle sitta fint.

Mikael Tellqvist har framtiden för sig och det lär komma fler chanser för honom att spela i VM - speciellt efter succén i Finland.

Tommy Salo - som gjorde sin åttonde VM-turnering - har kanske gjort sitt i landslaget och vägen ligger öppen för Mikael Tellqvist.

- Vi får väl se hur det blir för min del. Just nu orkar jag inte tänka på framtiden. Jag har ett år kvar med Edmonton och sedan får vi se, säger Tommy Salo.

Han berömmer Tellan.

- Han har gjort en mycket bra turnering och i dag var han hur bra som helst, säger Salo.

Mikael Tellqvist lämnar Hartwall Arena som en förlorare, men med lite distans till VM kan han nog glädjas åt sin egen insats.

Just nu är han ju nummer ett i Sverige.

Patrik Thornéus