ANRELLS DOM: JA

Dessvärre – det är mål med 99,999 procents säkerhet

1 av 3 | Foto: TV3
3–2-MÅLET Anson Carter har precis avlossat matchens sista skott. Det är knapp, men på tv-reprisen ser man att pucken är över linjen.
HOCKEY

HELSINGFORS

Var det mål?

Det är dessvärre helt säkert:

Pucken var inne.

Det är fullständigt bisarrt.

Jag står inne i TV 3:s bås och tittar på repriserna av målet. Det finns massor av avancerad teknik.

Inne i arenan står en massa cheerleaderstjejer och dansar trots att ingen musik spelas. De dansar i en tyst arena. Det är overkligt. Det är lika overkligt som att domaren aldrig kan bestämma sig för om det är mål eller inte.

Jag ser bilderna minst 20 gånger.

Man ser dessvärre helt tydligt.

På den delförstorade bilden så är det 100 procent klart klart att pucken är inne. Några centimeter över linjen.

Eller 100 procent? Man kan aldrig säga 100 procent med bilder. Nån kan ha manipulerat bilden. Den svarta runda saken kanske är ett ufo. Jag vet inte. Någon kan ha bluffat – men vem skulle gjort det? Ingen, antar jag, men sanningen finns ju faktiskt aldrig i en bild. Alltså kan man kanske bara säga att det var mål med 99,999 procents säkerhet.

Men det spelar ingen roll.

Det spelar ingen roll alls.

Förlusten är hundraprocentig.

Ingenting kan ändra på det. Inga protester. Inga bilder. Ingen bitterhet. Tyvärr.

Men det är inte den bilden som är den tydligaste bilden av nederlaget.

Den finns nån annanstans.

Den finns inne i Kanadas omklädningsrum där spelare sprutar ner reportrar med champagne.

Kanada – värdiga vinnare i VM

Den finns inne i Kanadas omklädningsrum där spelarna sprutar ner varandra med brandsläckare (!) när champagnen inte räcker.

Bilden finns i ett träningspass mitt under i VM. Dagen efter 2–2-matchen mot Danmark genomförde tränarna den gruvligaste straffträning jag hört talas om. Det var fakirträning och den avslutades med den beryktade ”Idioten” som är förnedrande mjöksyraträning på marinkårsnivå.

Där föddes segern, tror jag.

Unga hungriga spelare tog i 100 procent varje match efter det.

Kanada är obesegrat i VM. De är värdiga segrare. Det enda lag som lyckats skaka dem på allvar är Danmark (!). Jag vet inte vad det betyder men det betyder definitivt nåt. Men det var i den matchen bilden av den kommande VM-segern fanns. Efter den träningen ville de inte förlora mer.

Men bilden finns också i Mikael Tellqvists ögon efter matchen.

– Det var en bra match, säger nån.

– Vi förlorade med 3–2, det säger allt, säger Tellqvist.

– Men du var ju bra?

– Vi spelade för svenska folket och dom förväntade sig en seger. Det fick dom inte.

– Hur jävligt känns det?

– På en skala? Tio.

– Kan du inte glädja dig över ditt genombrott här i VM?

– Man håller på med idrott för att vinna.

Sudden ser ut som om han skäms

Det är ord från en vinnartyp fast han just förlorat. Han sa också att Tommy Salo sagt något till honom om att han tyckte han gjort en bra match och att det var sköna ord men det var inget han kunde glädja sig över just då.

Jag ser också bilden av Mats Sundin. Han har fått en massa priser och han har väl varit bra och han svarar artigt på frågorna men han tittar hela tiden åt sidan. Där ingen står. Han tittar ingen i ögonen. Han som alltid tittar den han talar med rakt in i ögonen. Han ser ut som om han skäms.

– Det är vinna som gäller i de här turneringarna, säger han.

Sudden har fått massor av beröm under VM. Han har gjort mål men det är nåt konstigt med hans slutspel. Han har haft friläge på friläge – som han bränt. I går var han helt fri en gång i andra och en gång i tredje men han gjorde inte mål.

Jag ser Peter Forsberg. Han lider han också. Blicken är flyktig när han svarar på frågorna.

–Det är en oerhörd skillnad på att vinna och förlora i ett VM. Vi ville komma hem som vinnare.

Tv-bilderna kunde besegra dem

Foppa var inte särskilt bra. Jag antar att han besvärats av sin slemsäck i armbågen men han säger själv att han inte gjort det. Han kom aldrig riktigt loss i går. Att han hamnade i turneringens All star team känns en smula förhastat. Han har inte dominerat som han brukar.

Det är såna bilder man minns. Foppa var ledsen. Men han var inte förkrossad som efter Nagano. Det är säkert en riktig bedömning. VM är stort men inte så stort. Det hade varit stort i kortegen genom Stockholm i dag men för förlorarna är förlusten inte så stor som en OS-flopp. Inte ens nära.

Men de ville komma hem och få vara med om den där kortegen igen.

Få uppleva 70 000 på ett torg.

Få vara vinnare. Det fick de inte. För någon centimeters skull och för några suddiga bilder på en tv-skärms skull. Verkligheten kunde inte besegra dem. Tv-bilderna kunde.

Störst i svenska laget i går tyckte jag Mikael Renberg var. Hans arbete och kamp var enastående. Och passningen till 2–0 var genial.

Största förloraren var kanske Peter Nordström som sköt i stolpens insida, arbetade kopiöst defensivt och hade två frilägen i sudden death.

Så nära, så nära... men det var inte ens mål på några suddiga sketna tv-bilder.

Inne i Kanadas omklädningsrum brandsanerar de medan de svenska spelarna torkar de sista tårarna.

Silver är inte bättre än brons

Målskytten Carter pratar på om lagkänslan och jag minns hur han som ung rookie babblade friskt även efter förra segern i VM här i Helsingfors.

I höst ska hans karriär ta ny fart i New York Rangers. Han verkar just nu dock mest glad och förvånad över att han inte får några frågor om att han är hockeystjärna och svart.

Kanadas coach Andy Murray pratar själv om segern och han har en annan förklaring. Han pratar också om bilden av segern:

– Vi har haft foton uppsatta i omklädningsrummet på alla våra lag som vunnit VM. Vi pratade om alla stora namnen och om att det finns en berättelse i varje bild.

Det kändes lite stort när han säger det. Jag undrar om svenskarna hade de klassiska VM-lagen uppsatta. Jag undrar om svenskarna är lika bra på att vårda sina minnen.

Om vi är lika bra på att se bilden av oss själva som vinnare. För det är ju nästan alltid i historien som framtidens segrar finns.

– Silver är bättre än brons, säger Markoolio utanför TV 3:s studio.

Det är också ett sätt att se saken. Det är charmigt men jag kan inte riktigt hålla med. Silver är inte ett skit bättre än brons. Snarare är det så att brons gör mindre ont.

Då var man ju inte ens nära.

Lasse Anrell