”Jag mår fruktansvärt dåligt av detta”

Skatteskulden fick Curre Lundmark att belåna huset

HOCKEY

VÄSTERÅS

Den 28 juni 2000 gick Västerås IK i konkurs med mångmiljonskulder.

Nu har klubbdirektören Curt Lundmark blivit betalningsskyldig.

För en skuld som en tidigare styrelse orsakat.

- Jag mår fruktansvärt dåligt av det här och har bara ett råd till alla som ens funderar på att sätta sig som ansvariga i en idrottsförening: gör aldrig det, säger Curt Lundmark bestämt.

Foto: JOHAN SOLUN
Förre förbundskaptenen i ishockey och klubbdirektören i Västerås IK, Curt Lundmark, talar ut om den skatteskuld han drabbades av när VIK gick i konkurs.

Västerås IK hade åtta miljoner kronor i skatteskulder och kronofogdemyndigheten i Västerås begärde klubben i konkurs. Curt Lundmark, ordföranden Jan-Olov Andersson och kassören Anders Gerdin - de tre som fortfarande satt kvar i det sjunkande skeppet - kunde bara konstatera att de misslyckats.

Alla räddningsaktioner hade varit förgäves.

"Min fru blev inblandad"

Nu har det snart gått tre år sedan beslutet och först i dagarna har affären fått sitt slut. Curt Lundmark, Jan-Olov Andersson och Anders Gerdin har tvingats betala 800 000 kronor till skattemyndigheten i Västerås och dessutom stå för advokatkostnaderna.

- 400 000 kronor per skalle, ungefär. Det var inte roligt att komma hem efter avgörandet. Jag har tvingats belåna huset för att kunna betala. Till och med min fru har blivit inblandad i den här hemska soppan, säger Curt Lundmark.

Skulden - som drev föreningen i konkurs - härrör sig från en skatterevision för åren 1992-97 - då Curt Lundmark och Anders Gerdin inte ens satt i styrelsen.

- Vi tog reda på hur läget var i föreningen när vi klev in. Då fanns det skulder på 4-5 miljoner kronor, enligt uppgifterna som vi fick presenterade. Den gamla styrelsen hade fått ansvarsfrihet och vi var övertygade om att vi skulle få föreningen på grön kvist, säger Anders Gerdin.

Skattemyndigheten i Västerås hade inga större anmärkningar efter den första revisionen.

- Men hösten 1997, när jag blev ordförande, kom skattemyndigheten tillbaka. Dom sa att dom hade fått oriktiga uppgifter från den förra styrelsen, säger Jan-Olov Andersson.

Då började problemen.

- Boksluten från 1995 och halva 1996 var spårlöst borta och kontrakt var försvunna. Bland annat fanns det inte ett spår av tränaren Randy Edmonds och backen Sergei Fokins avtal med Västerås IK. Flera andra kontrakt saknades också, säger Jan-Olov Andersson.

"Förda bakom ljuset"

- Dessutom dök det upp märkliga skulder. Vi fick krav från möbelaffärer och agenter, från andra klubbar" Och vi fick betala för en buss (1,2 miljoner kronor), som hade köpts och skulle skickas till Ryssland som betalning för två ryska spelare.

Bussaffären i sig är en märklig historia. Om den hamnade i Ryssland eller inte - eller hur länge den i så fall varit där - vet ingen, men de senaste åren har den rullat på de svenska vägarna. I dag finns den i Sävedalen utanför Göteborg.

- När skatterevisionen var klar och alla skulder ploppat upp hade vi uppskattningsvis drygt 16 miljoner kronor kvar att jobba bort. Det är en jäkla stor skillnad mot 4-5 miljoner som det uppgavs när vi tog över i styrelsen, säger Jan-Olov Andersson.

Curt Lundmark, Jan-Olov Andersson och Anders Gerdin kämpade in i det sista för att rädda Västerås från konkurs, men till slut kom verkligheten i kapp.

- Pengarna vi fick ihop gick bara till gamla skulder. Vi tvingades betala för saker som hände åren 1992-97 - år då vi inte ens var inblandade, säger Curt Lundmark.

- Vi blev förda bakom ljuset.

När Västerås IK gick i konkurs den 28 juni 2000 uppgick skatteskulden till åtta miljoner kronor och den totala skulden till 9,7 miljoner.

- Utan att slå sig för bröstet så lyckades vi få ner siffrorna, men vad hjälpte det? Historien var för tung, säger Jan-Olov Andersson.

"Hur kunde vi skydda oss"

- Åklagaren tittade på allt, men valde att lägga ner utredningen mot den gamla styrelsen. Varför? I Tingsryd räckte ju mindre summor för att det skulle gå till åtal.

Lundmark, Andersson och Gerdin har tagit lån och betalat sina skulder till skattemyndigheten.

- Så här får det inte gå till i Sverige, säger Curt Lundmark. Hur ska någon våga sätta sig i en idrottsklubbs styrelse efter det här? Inte jag, och jag hoppas att ingen annan gör det heller.

- Det kan komma obehagliga överraskningar, jag menar: när vi klev in hade ju skattemyndigheten godkänt allt. Sedan kom dom tillbaka. Och då började saker rullas upp. Hur hade vi kunnat skydda oss?

Känner man till riskerna när man sätter sig i idrottsförenings styrelse?

Patrik Thornéus