Han är tillbaka

Legendaren Tichonov tar över Ryssland

HOCKEY

Stålansiktet är tillbaka.

Viktor Tichonov, 74, ska leda ryska hockeylandslaget igen.

- Kul att de vågar satsa på Tichonov igen. Nu kommer ryssarna att bjuda på offensiv hockey igen, säger Tommy Sandlin, mångårig antagonist till Tichonov.

Foto: AP
altmeistern är tillbaka Viktor Tichonov var mannen bakom den sanslöst vackra hockeyn som Rysslands "Big Red Machine" bjöd på under 80-talet. Nu är han tillbaka som förbundskapten.

Ni minns väl hockey-VM på 80-talet? Krutov, Larionov och Makarov på isen. Arméofficeren och kommunisten Viktor Tichonov i båset, han som aldrig rörde en min - trots supermål av hans spelare.

Tichonov och hans stjärnor var en oslagbar kombination och klarade sig Sverige undan med mindre än tio mål bakåt såg vi i Sverige det som en framgång.

1994 fick Tichonov lämna landslaget.

Han ansågs som för gammal efter 16 år som förbundskapten.

Nu, nio år senare, är han tillbaka. I går valdes han med röstsiffrorna 17-10 till ny förbundskapten i ishockey för Ryssland.

Möttes i VM

- Smått otroligt. Han är 74 år och de tror på honom. Jag är 59 år och anses vara för gammal här i Sverige, säger Tommy Sandlin.

Sandlin mötte Tichonov ett antal gånger i VM. Han bodde även i rummet bredvid Tichonov vid ett mästerskap.

- Tichonov sov aldrig. Han gillade opera och hans bandspelaren var på dygnet runt. jag kunde inte sova. Tichonov var speciell, men han hade ett otroligt engagemang för hockey. Sedan tror jag att han bluffade med engelskan. Han sa att inte talade något annat än ryska. Men det gjorde han nog bara för att komma undan, säger Sandlin.

Hemligheten bakom de ryska framgångarna på 70- och 80-talet var benhård disciplin signerad Tichonov, många läger där stjärnorna spelades samman samt en järnfysik som var vida överlägsen spelarna i motståndarlagen. Tichonov var även den första tränaren som körde på fyra kedjor och det blev ett genidrag i långa mästerskap som VM.

Nu har ishockeyn förändrats. De bästa ryssarna finns i NHL och det går inte genomföra långa läger i Sibirien inför mästerskap.

"Han lyckas"

- Tichonov kommer lyckas i alla fall. Han kommer förändra ryssarnas spelstil till mer offensiv, säger Tommy Sandlin.

Ryska ishockeyförbundet valde även ny andretränare i går. Gamle storbacken Alexei Kasatonov får förtroendet att stå i båset med Tichonov.

Tomas Ros