Korkat förslag

- ALLA stjärnor ska få komma hem och spela

HOCKEY

Svenska ishockeyförbundet vill - om det blir NHL-strejk - begränsa antalet proffs i elitserien.

Någonstans förstår jag ordföranden Kjell Nilssons resonemang.

Ändå tycker jag att förslaget är dumt och korkat - och att det omyndigförklarar svenska klubbledare.

Foto: AP
GIVEN I MODO Colorados stjärna Peter Forsberg lär spela i Modo nästa år. Om NHL-spelarna går i strejk är han given i Ö-vikslaget.

För nio år sedan - 1994 - blev det strejk i NHL och spelare som Peter Forsberg och Mats Sundin kom hem. Konflikten blev kortvarig och redan efter tolv omgångar åkte proffsen tillbaka till Nordamerika. Kvar hos elitserieklubbarna blev en massa minnen och en hel hög med skattetvister.

Som sagt: någonstans förstår jag förbundsordföranden Kjell Nilssons resonemang. Han är orolig för att föreningarna blir fartblinda och tar spelare - och kostnader - som dessa sedan ångrar.

Och inte kan betala.

Det är en sida av myntet.

Hockeypubliken är vinnare

Jag köper Kjell Nilssons oro, men tycker ändå att förslaget om att begränsa antalet NHL-proffs är dumt.

Blir det strejk - vilket det av allt att döma blir säsongen 2004/05 - är det världens chans för svensk hockey att marknadsföra elitserien. Alla proffs som vill ska få komma hem och jag anser att elitserieklubbarna till och med ska ut på marknaden och jaga utländska NHL-spelare.

Vinnare blir för första gången publiken.

Givetvis kostar det pengar, men förbundet ska inte sätta upp några skyddsnät, utan det måste klubbarna själva få göra.

Vi lever i ett fritt samhälle.

Ishockeyn är proffsigare i dag än för tio år sedan. Klubbledarna är affärsmän och kan själva avgöra om de har ekonomiskt utrymme för två, fem eller tio NHL-proffs. Jag tror Percy Nilsson i Malmö och Håkan Loob i Färjestad inte riskerar sina elitlicenser för spelare, som kanske bara blir kvar i Sverige i ett par månader.

Nej, så dumma är de inte.

Sedan finns det folk som tycker det är orättvist att Modo kan få hem tio NHL-proffs medan HV 71 inte har någonting att hämta i Nordamerika.

Jaha, vadå orättvist? Modo har haft en fantastisk ungdomsverksamhet i åratal och blivit av med sina bästa spelare varje år.

HV 71 har fått behålla sina.

Det är minst lika orättvist.

NHL-proffsen intåg i elitserien kommer säkert att skapa kaos. Klubbarna måste förbereda sig för en säsong - precis som vanligt - och ha en trupp klar till premiären, eftersom NHL börjar först ett par veckor senare. Ingen kan räkna med strejk, men det är upp till klubbarna att lösa problemen som uppstår efter vägen.

Inte till förbundet.

Peter Forsberg, Mats Sundin och övriga proffs tjänar miljoner i NHL och NHLPA - spelarfacket - anser att konflikten med ägarna egentligen inte handlar om pengar, utan om principer. Bra.

Då tycker jag att proffsen ska komma hem och spela gratis. Utan de svenska elitserieklubbarna hade Forsberg och Sundin inte varit i NHL och haft bankkonton större än vad en normal elitserieklubb omsätter - på tio år.

It´s payback-time.

Till sist: förra gången det var NHL-strejk spelade Michael Nylander i Finland och jag vill inte se ett svenskt proffs gå dit nästa säsong.

Nej, de ska hem till Sverige.

Där de hör hemma.

Patrik Thornéus