NHL-proffs ratas i Sverige

Förbundet inför strejken: Max två, tre spelare per lag i elitserien

HOCKEY

Nästa säsong blir det – av allt att döma – strejk i NHL och alla spelare blir kontraktslösa.

Men svenska ishockeyförbundet vill begränsa antalet NHL-proffs i elitserien.

– Två, kanske tre per lag är det vi diskuterar, säger ordföranden Kjell Nilsson.

– Förslaget är skrattretande, säger Modos sportchef Bengt Hedin.

Foto: MATS STRAND
STOPPAS FRÅN MODO? Om hockeyförbundets planer på att begränsa antalet NHL-spelare i elitserien vid en eventuell strejk nästa år går igenom kan tvillingarna Sedin tvingas söka en annan klubb än Modo. Peter Forsberg och Markus Näslund lär vara högre prioriterade för Ö-viksklubben...

NHL-avtalet förhandlas om vart tionde år. Senast, 1994, blev det strejk och spelare som Mats Sundin och Peter Forsberg kom hem och spelade i elitserien.

Den gången löste sig bråket snabbt.

Ingen tror att det gör det den här gången.

Kärnfrågan är – som alltid – pengar. Ägarna vill införa ett lönetak, men spelarfacket NHLPA vägrar. Där står parterna nu. Ägarna och NHLPA förhandlar inte ens med varandra. Istället rustar båda parter för en långvarig konflikt, som förmodligen ödelägger säsongen 2004/05.

HV-spelare i NHL: noll

Bryter strejken ut blir alla NHL-spelare tillgängliga och många kommer att spela i Europa.

I Sverige.

– Tänk, vilket intresset det i så fall skulle bli för elitserien, säger svenska ishockeyförbundets ordförande Kjell Nilsson.

Djurgården, Modo, Färjestad och Brynäs har flest spelare i NHL medan ett lag som HV 71 inte kan räkna med en enda proffsförstärkning.

– Det slår lite orättvist, det gör det. Men begränsar vi antalet NHL-spelare per lag skulle problemet vara löst, säger Kjell Nilsson.

Svenska ishockeyförbundet har diskuterat frågan med Hockeyligan.

– Två, kanske tre per lag. Det skulle räcka. Givetvis finns det klubbar som tycker annorlunda, men jag hoppas att vi gemensamt kan jobba fram en vettig överenskommelse, säger Kjell Nilsson.

Han vill värna om svensk hockey och om klubbarna.

– För föreningarna handlar det också om pengar. Ingen ska tro att killar som Forsberg och Sundin kommer hem och spelar gratis.

– Vi vill inte hamna i en situation, där NHL-spelarna kommer och lämnar klubbarna i ekonomisk ruin. Det är lätt hänt att man spränger alla gränser när man har chansen att förstärka med duktiga proffs, säger Kjell Nilsson.

Dessutom skulle det bli mer rättvist, enligt honom.

– Dom spelare som i så fall blir över kanske kan gå till klubbar som inte har egna spelare i Nordamerika och till allsvenskan. Sedan finns det säkert några som söker sig till Finland, Ryssland? Ja, alla hittar nog någonstans att spela.

Senast det var NHL-strejk, 1994, begränsades också antalet proffs per klubb, men den gången struntade lag som Västerås och Modo i överenskommelsen.

”Inte genomtänkt”

– Vi har pratat om det där och kommer att fortsätta diskutera frågan. Förbundet vill en sak, men jag är inte helt säker på att vi kommer att hitta en gemensam linje, säger Hans Nyberg, ordförande i Hockeyligan, som representerar föreningarna.

Modo har tio NHL-proffs och sportchefen Bengt Hedin vill inte höra talas om några begränsningar.

– Kjell Nilssons uttalanden kan inte vara speciellt genomtänkta. Jag fattar inte ens vad han pratar om. För svensk hockey är det bäst om så många som möjligt spelar i elitserien, säger Bengt Hedin.

– Det där förslaget kan dom glömma, tillägger han.

Han köper inte hockeyförbundets argument att en begränsning skulle skydda elitserieföreningarna.

– Det finns intelligent folk i varje klubb som kan räkna plus och minus. Vi är inte så dumma att vi kör våra föreningar i botten, säger Bengt Hedin.

Kjell Nilsson är medveten om att det kommer att bli diskussioner.

– Lag som har många NHL-proffs och pengar tycker givetvis inte om förslaget. Men många klubbar håller nog med mig.

Djurgården och Modo har flest NHL-spelare

Patrik Thornéus