Ingen vågar röra Hardy

Hockey-Sverige är för fegt för att kritisera – hur det än går

HOCKEY

Alldeles utmärkt att det uppstått en debatt om Hardy Nilssons vara eller icke vara som Tre Kronors förbundskapten.

Äntligen händer det nånting av intresse i den gamla publiksport som håller på att kväva sig själv till döds i mellanmjölkssvensk meningslöshet.

Jag vet inte, det kanske bara är jag som tröttnat på fullständigt urvattnade turneringar som Karjala Cup och liknande.

Det kanske bara är jag som inte längre orkar engagera mig i den evighetslånga transportsträcka som heter elitserien, som inte begriper varför Södertälje kan möta Djurgården i Scaniarinken två gånger på en dryg vecka, som hatar den där extra sifferraden i tabellen, som inte ser tjusningen med extrapoäng på straffslag.

Allt färre bryr sig

Jag kanske saknar de där spännande åren då det var ett nöje att skriva hockey; det hände galna grejer var och varannan dag, det var tränarbråk och strejker och skandaler av alla de slag och mitt uppe i alltihop mådde hockeyn bättre än nånsin.

Nu känns det som om allt färre bryr sig.

Publiken kommer fortfarande, framför allt i landsorten, men sanna mina ord:

Med en svag förbundsledning, med likriktning, feghet och ett uttjatat seriespel kommer det inom en snar framtid att börja gapa hål på läktare över hela landet.

Se bara på enkäten i Sportbladet i går - 18 uppsatta hockeypersoner får frågan om Hardy Nilsson bör avgå.

Ingen vågar svara "ja".

Underskatta aldrig folkets vilja

Samtidigt säger 80,5 procent av de drygt 25 000 som röstade på webben att jo, visst, nu har vi fått nog av herr Nilsson.

Man ska aldrig nånsin underskatta folkets vilja när det gäller ishockeyn.

Hela sportens fundament vilar på det hockeysnack som förekommer på Pigalle i Gävle, Roxygrillen i Södertälje och den där pizzerian på torget i Leksand.

Det är åsikter kors och tvärs. Ena dan är tränaren värdelös, nästa dag är han ett geni. Alla har teorier om spelet och spelarna.

Vitsen är att det måste vara en levande debatt. Det får aldrig vara farligt att säga vad man tycker.

Inte ett dugg förvånande

Ingen ska inbilla mig att samtliga de tränare, ledare och profiler som intervjuades i Sportbladet verkligen tycker att Hardy Nilsson ska sitta kvar. Det är bara det att några är för fega för att stöta sig med resten av etablissemanget.

Att Hardy Nilsson sitter kvar, trots alldeles bristfälliga resultat med Tre Kronor, är inte ett dugg förvånande.

Han är en av dessa människor som på nåt märkligt sätt gör sig "untouchable" med sin speciella personlighet. Ingen vågar kritisera honom, hur dåligt det än går.

Vad är de rädda för?

Att få en snyting?

Det är samma fenomen som med Södertäljes sportchef Mats Hallin, en annan gammal rinkhårding. Ingen vågar ta en konfrontation med honom heller. Trots att det är han som anställt de coacher som får ta all kritik.

Hardy bör lyssna och läsa

Andra tränare och ledare av en mjukare sort får ta sitt pick och pack och försvinna efter minsta motgång.

Hardy kommer inte att skriva på nån avskedsansökan bara för att vi journalister kräver det. Han har inte nån större respekt för dagens hockeyskribenter. Det går i och för sig att förstå. Kvalitén på den fronten har aldrig varit sämre. Det är så illa att vissa tidningar måste anlita hockeytränare för att skriva krönikorna.

Men han bör ändå lyssna och läsa, tycker jag.

Det måste hända nåt positivt med Tre Kronor snart, vi kan inte ha det så här längre. Vi kan inte ha en förbundskapten som ser märkvärdigt likgiltig och passiv ut. Vi måste mycket snart ha in ett nytt, fräscht tänkande i båset.

Sen är det en annan sak att Rickard Fagerlund skrev kontrakt med Hardy till 2006. Tänk att Fagerlund hann spela oss ett sista spratt innan han försvann.

Men vem har vågat såga Fagerlund för det? Ingen, så vitt jag vet.

Sist i Karjala Cup – då kom kraven om avgång

Peter Wennman