”Han har ingen koll på spelarna”

Mifs Stephan Lundh är arg: Hur länge orkar folk bry sig om Tre Kronor?

HOCKEY

Färjestads sportchef Håkan Loob tycker att Hardy Nilsson måste upp till bevis.

Malmös Stephan Lundh är förbannad.

Det kokar i hockey-Sverige.

- Hardy klagar på att elitserien är dålig. Men han har ingen koll på spelarna, säger Stephan Lundh.

Målskyttet har klickat i landslaget. På sex matcher har Tre Kronor gjort sex mål.

Ett i snitt, alltså.

Ändå väljer Hardy Nilsson att ställa över poängkungen Pelle Prestberg, målspottaren Markus Matthiasson och spelskicklige Mikael Lind i Baltika Cup.

Bland många andra i elitseriens poängtopp.

- Pelle borde givetvis vara med. Han är otroligt het, hetast i elitserien, faktiskt. Att Hardy förklarar sidsteppningen med att Jönsson och Nordström inte är med är nästan oförskämt. Ved vet han om det?, säger Håkan Loob till Sportbladet.

- Pelle klarar sig utan sidan kedjekompisar.

Varit i Malmö en gång

Malmös tränare Stephan Lundh tycker likadant.

- Hardy säger att det inte finns målskyttar. Ja, jag förstår det om han inte ens tar med målskyttarna i laget, killar som Prestberg och Matthiasson till exempel, säger han.

- Det finns fler. Men ska jag vara ärlig så tror jag inte Hardy har koll på killarna ute i landet. Han har bara varit en gång i Malmö och det var i samband med Mats Waltins 50-års fest. Annars vet jag inte om han kommit alls.

De senaste åren har Tre Kronor haft ett uselt facit och nu höjs röster för Hardy Nilssons avgång.

Håkan Loob vill inte blanda sig i förbundskaptensdebatten.

- Jag sköter mitt. Hardys vara eller inte vara måste förbundet själva få avgöra. Men jag kan väl säga som så att jag och Bengt-Åke (Gustafsson) inte haft jobben kvar om vi inte vann några matcher.

För att vända Tre Kronor på rätt köl tror Håkan Loob att svensk hockey måste ändra inriktning.

- Vi måste hitta tillbaka till Tre Kronor. Till det som en gång gjorde oss bäst i världen. Vi åkte inte bäst skridskor, vi anföll inte mest, vi var inte mest fysiska och vi sköt inte bäst, men vi vann och det är väl ändå det som räknas i slutändan? Nej, vi hade en bra mix av allt och fick lag som Sovjet och Finland på fall genom att spela smart, spela svenskt, säger Loob.

Smärtgränsen nådd

Och fortsätter:

- Nu spelar vi ett spel som vi inte behärskar, som vi inte har spelare till. Även på ungdomsnivå har tänkandet blivit fel. Plötsligt ska man åka skridskor i 300 kilometer i timmen och ingen förstår riktig varför.

Säsongen 1998/99 var Stephan Lundh själv en av landslagscoacherna. Tre Kronor vann Sweden Hockey Tour och slutade trea i VM.

- Vi fick mycket skit ändå. Men den här gången säger inte förbundet någonting och det är väldigt märkligt. Att förlora turnering efter turnering är inte bra för svensk hockey, säger Lundh.

- Hur länge orkar folk bry sig? Jag tror att smärtgränsen snart är nådd. Förbundet måste ställa krav och inte hela tiden komma med dåliga bortförklaringar.

Säger Stephan Lundh och fortsätter:

- Inom fotbollen hade det aldrig gått. Tänk om Tommy Söderberg inte vunnit?

Så tycker elitseriens tränare om truppen till Baltika

Längre ned på sidan – så tycker elitseriens tränare om truppen till Baltika.

Patrik Thornéus