"Ingen stängd elitserie så länge jag sitter kvar"

HOCKEY

Stängd elitserie. Skadegörelse på förbundet.

Och fiasko för Tre Kronor.

- Vi har ingen kris i svensk hockey, säger ishockeyförbundets ordförande Kjell Nilsson, 60.

Foto: LASSE ALLARD
Svenska ishockeyförbundets ordförande Kjell Nilsson har varit i rampljuset många gånger under hösten. Men han hävdar bestämt att ingen kris råder i svensk hockey.

Det var mycket att ta tag i när generalen och stridspiloten från Bofors tog över Rickard Fagerlunds stol i juni 2002. Framgångarna på juniorsidan har uteblivit sedan VM-guldet 1981. Och Hardy Nilssons Tre Kronor har fått stämpeln av ett sargat landslag efter fiaskot i Karjala Cup. Dessutom har debatten om ishockeyns serieupplägg varit en följetong som stötts och blötts i ansenliga proportioner.

- Jo, det finns en hel del att jobba med. Men tyvärr finns det en viss tröghet när det gäller att förändra det svenska hockeysystemet, säger en märkbart bekymrad Kjell Nilsson.

"Utöka elitserien"

Han ställer höga krav på sig själv och sin omgivning. Men har inga planer på att sparka Hardy Nilsson. Ungdomshockeyn och serieupplägget - det är där han vill se de stora förändringarna. Läget kan tyckas pressat men Kjell Nilsson ger ett tryggt, stabilt intryck när Sportbladet träffar honom över en lunch för att diskutera vart svensk ishockey är på väg.

36 yrkesår inom försvaret. Torsdag och naturligtvis ärtsoppa och pannkakor på porslinet. Kjell Nilsson tar över reporterblocket. Skissar raskt upp sitt förslag på framtidens serieupplägg. Och säger:

- Utöka elitserien till 14 lag där man möter varandra fyra gånger. Fler lag i elitserien betyder att vi breddar hockeykartan och utbudet av spelare skulle därmed bli större för Tre Kronor. Visst är dagens

serieupplägg olyckligt. Det är inte bra att samma lag möts sex gånger i elitserien. Dessutom känns inte systemet med derbygrupper rättvist.

Och allsvenskan?

- Här är det för stor skillnad mellan botten och toppen. Att vinna med 10-0 är inte speciellt utvecklande för något lag. Dessutom tycker jag inte att det finns 24 lag som håller allsvensk klass. Därför borde norra och södra allsvenskan slås ihop till en serie med 16 lag.

Hur ser du på en stängd elitserie?

- Det känns helt fel. Idrottens idé går ut på att slå ut varandra och avancera i seriesystemet. Allt handlar inte om pengar. Så länge jag sitter kvar så kommer det inte finnas någon stängd serie. Det kan jag lova.

Trivs du med ditt jobb?

- Efter flera år inom försvaret är det roligt att vara tillbaka inom hockeyn igen. Men det var kämpigt i början. Jag var dåligt påläst i hur organisationen fungerade. Och det är klart att ett nederlag som exempelvis Karjala Cup har påverkat mig. Det är ju förmågan att visa resultat som mitt jobb går ut på. Men som ytterst ansvarig gäller det att lita på sin långsiktiga linje. Och det gör jag.

Hur ser den ut?

- Vi jobbar mycket på att förbättra återväxten. Det har varit bedrövliga resultat i ungdomslandslagen de senaste fem åren. Det har saknats krav på våra ungdomar. Man har varit nöjd med att bara ställa upp. Strävan att vilja bli bäst har inte funnits där. En fråga om attityd hos såväl spelare som ledare. Det är inte fult att vara bäst, man ska vara stolt över att vara det. Dessutom har ungdomarnas spontanidrott nästan försvunnit. Där har vi förlorat åtskilliga träningstimmar.

Hur ser du på din tid hittills som förbundsordförande?

- Det är inte lätt att ta över efter en ordförande som suttit på sin post i 19 år. Min första tid var tuff, styrelsen var van vid ett visst mönster. Dessutom tog Rickard Fagerlund mycket plats i början. Har man slutat ska man också sluta, tycker jag. Jag måste erkänna att det finns en viss tröghet när det gäller att förändra det svenska hockeysystemet. Det man skulle kunna ändra på bara några månader tar istället flera år.

Hur starkt står sig Tre Kronor

i dag?

- Fortfarande starkt. Vi ligger faktiskt tvåa efter Kanada på den totala rankingen om man ser till de senaste fyra årens VM-slutspel och OS. När det däremot gäller de mindre turneringarna har vi visat dåliga resultat. Vi tappar i kvalité när vi bara kan använda killar som spelar hemma i Sverige.

Varför?

- Tror framför allt att det beror på den öppna spelarmarknaden. Det är för många som sticker för tidigt till NHL. Klubbarna väljer att ersätta med utländska spelare istället för att flytta upp juniorer. Vi måste alltså få fram fler svenska spelare i allsvenskan och elitserien. Just nu är det för många utländska killar som tar plats i elitserien. Då blir också urvalet mindre för Tre Kronor.

Vad tycker du om Hardy Nilssons arbete i år?

- Jag har fullt förtroende för Hardy, som tänker långsiktigt och målmedvetet. Han har fått mycket orättvis kritik i media. Men den som är tillräckligt insatt inser att han tar ut de spelare som har förutsättningar att passa in på internationell nivå. Är man målkung i elitserien betyder inte det att man automatiskt ska spela i Tre Kronor.

Om Hardy Nilsson väljer att avgå - vem vill du se istället?

- Du får inget namn. Jag kan i varje fall säga att jag vill ha en svensk tränare som har haft eller har ett lag i elitserien. Men Hardy har kontrakt till år 2006 och jag tror att han blir kvar tiden ut.

Uttalande från Nilsson sedan han tillträdde:

Tobias Wolf