"BEDRÖVLIGT"

Kent Forsbergs attack mot svensk hockey: Det blir bara sämre och sämre

HOCKEY

Förre förbundskaptenen Kent Forsberg var med och tog hem Sveriges senaste VM-guld 1998.

Det var samtidigt slutet på en svensk storhetstid med tre VM-guld och ett OS-guld inom sju år.

- Men i dag är det bedrövligt att gå på hockey. Det blir bara sämre och sämre. Nu måste något göras, säger han.

Foto: ANDREAS HILLERGREN
OROAD Förre förbundskaptenen Kent Forsberg ifrågasätter svensk hockeys utveckling - eller snarare bristen av den. "Det ser inte bra ut för svensk hockey. Den utvecklas inte åt rätt håll. Snart har vi ingen publik kvar på läktarna om det här ska fortsätta", säger Kent Forsberg.

Kent Forsberg ser hockeyn från sidan numera, även om han fortfarande är engagerad i Modo. Men varje gång det är match i Kempehallen sitter han på läktaren.

Och han gillar inte det han ser.

- Nej, det är illa med svensk hockey. Var finns det offensiva spelet, var finns kreativiteten? Vi har skapat en miljö där inga talanger utvecklas.

- Det finns nästan inga lag som spelar för att vinna, utan de flesta spelar för att inte förlora. Det finns bara ett lag som spelar offensiv hockey i elitserien och det är Färjestad. Frölunda kan göra det ibland, men kan också spela väldigt defensivt i vissa matcher.

- Jag hoppades på Djurgården, men blev besviken där också. När de var här stod en back bakom eget mål nästan hela matchen och skickade meningslösa puckar mot röd linje.

Kent Forsberg är inte den som brukar kasta sig in i debatten, men nu känner han att det är dags.

- Ja, det ser inte bra ut för svensk hockey. Den utvecklas inte åt rätt håll. Snart har vi ingen publik kvar på läktarna om det här ska fortsätta.

"Utöka elitserien"

- Jag tror vi måste utöka elitserien till 14 eller 16 lag. Det inverkar på kvalitén i stort och vi får acceptera att några lag blir slagpåsar i botten. Men då får vi ändå en handfull lag i toppen som vågar spela en offensiv och utvecklande hockey. Som lagen spelar i dag föder det ingen kreativitet eller nya talanger.

Tre Kronor, då?

- Det är lika bedrövligt där. Men samtidigt vill jag inte enbart skylla på Hardy Nilsson. Landslaget är ju en spegel av hur hockeyn ser ut i elitserien. Sedan kan man ha åsikter om han tar ut rätt spelare.

- Däremot tycker jag det är fel att använda ett spelsystem i landslaget som inte används av något lag i elitserien.

Ett uppenbart svenskt problem är oförmågan att göra mål. I Karjala Cup gjorde Sverige två mål på tre matcher.

- Skjuter man 30-40 skott i en match och gör ett mål handlar det inte om otur. Då är det något som är fel.

Kent Forsberg pekar på många akuta problem i svensk hockey.

Väl värda att ta på allvar.

SÅ VILL KENT FORSBERG FÅ FART PÅ SVENSK HOCKEY:

Mats Wennerholm