Vinn eller försvinn!

Visa hjärta – börja vinna – upp till bevis, Hardy Nilsson

HOCKEY

I dag börjar Baltika Cup i Moskva och vi på Sportbladet tycker inte längre.

VI KRÄVER:

1) Att spelare visar hjärta.

2) Att Tre Kronor börjar vinna.

3) Att Hardy Nilsson visar att han är värd jobbet som svensk förbundskapten i ishockey.

Nu är det allvar.

När ingen ansvarig (läs: förbundsledning, förbundskapten eller spelare) bryr sig om Tre Kronor måste någon annan göra det och vi på Sportbladet känner ett stort ansvar för svensk landslagsishockey.

Därför ställer vi - som landets största tidning - krav inför Baltika Cup i Moskva.

Vi accepterar inte en ny förnedring av det som en gång var Sveriges folkkäraste landslag. Vi accepterar inte att spelarna åker på semester i Tre Kronors tröja. Vi accepterar inte att förbundsledningen - med Hardy Nilsson som huvudansvarig - nonchalerar alla hockeyälskare och håller på att förstöra hockeyintresset i Sverige.

Kort och gott: vi har fått nog.

Baltika Cup är en skitturnering - egentligen - men i år känns den minst lika viktig som ett stort mästerskap. Förfallet har helt enkelt pågått för länge. Inte ens i Finlands-VM i våras - när Sverige hade det överlägset bästa spelarmaterialet - lyckades Tre Kronor vinna guld och det är allvarligt.

Attitydförändring krävs

Vi ska stå för en offensiv ishockey, förklarar förbundskapten Hardy Nilsson, men sex mål på sex matcher den här säsongen säger allt.

Spelarna hävdar att de trivs med Hardy Nilssons spelfilosofi, men vem fan - ursäkta uttrycket - bryr sig om vad spelarna tycker när Tre Kronor ändå inte gör mål och ändå bara förlorar?

Det enda spelarna ska tänka på när de drar på sig den blå-gula landslagströjan är att de ska visa hjärta och att de ska vinna matcher åt Sverige.

Nej, det krävs en attitydförändring.

Någon måste ta ansvar för svensk ishockey.

Hur länge får Hardy Nilsson ta ut spelare som Djurgårdens Tomas Kollar - ett hån nästan i klass med Jonas Finn-Olsson för ett par år sedan - och sedan strunta i poängkungar som Pelle Prestberg, Färjestad, och Markus Matthiasson, Timrå, utan att förbundet reagerar?

Speciellt som Tre Kronor har problem med just målskyttet.

Filosofierna går brett isär

Vad vill förbundet med svensk ishockey, egentligen? När Hardy Nilsson för en vecka sedan presenterade truppen till Baltika Cup avslöjade Torgny Bendelin samtidigt sitt junior-VM lag till Finland.

På frågan om hur lagen skulle spela svarade de båda förbundskaptenerna:

- Vi gör en del förändringar, men Tre Kronor ska också i fortsättningen stå för en offensiv, rolig ishockey. Det är min filosofi, sa Hardy Nilsson.

- Småkronorna ska spela fruktansvärt defensivt och satsa på snabba spelvändningar. Modern ishockey. Så spelar alla lag i dag, till och med transatlanterna, sa Torgny Bendelin.

Två förbundskaptener, två landslag och två helt olika sätt att se på ishockey.

Var finns den röda tråden?

Måste upp till bevis nu

Det snackas om att hoppet från junior- till seniorlandslaget är stort, men hur gigantiskt blir inte steget om våra två förbundskaptener inte ens tänker ishockey på samma sätt? Att sedan inget elitserielag spelar som Tre Kronor är en annan sak som också tål att tänkas på.

Nej, i morgon - mot Tjeckien - måste Tre Kronor upp till bevis. Vi på Sportbladet önskar grabbarna och ledningen lycka till, men kommer ni hem förnedrade igen är det dags att agera.

Förbundskapten Hardy Nilsson och general Claes-Göran "Myggan" Wallin bör ta sitt ansvar och omedelbart avgå. Gör de inte det måste förbundet med Kjell Nilsson som högste ansvarig visa handlingskraft eller själv lämna sin plats till förfogande.

Till sist - om ingenting händer - måste styrelse agera och staka ut vägen för svensk ishockeys framtid.

Nu är det allvar, förbundet.

Det handlar om svensk hockeys överlevnad.