”Tre Kronor har aldrig haft en mer oengagerad förbundskapten”

Sportbladets Mats Wennerholm: Det här är den enda match vi vinner i Baltika Cup

HOCKEY

MOSKVA

Tre Kronor vinner äntligen en landskamp i ishockey.

Men vi vinner mot Tjeckien som är inne i en nästan värre kris än svensk hockey.

Och efter att ha sett Finland slå Ryssland med 3-1 är jag övertygad om att det här är den enda match vi vinner i Baltika Cup 2003.

Efter mötet Sverige-Tjeckien var det som om någon såpat isen inför matchen mellan hemmanationen Ryssland och Finland.

Oj, vad det gick undan.

Nu vet jag att det brukar bli den där tempofyllda hockeyn då Finland och Ryssland möts, men jag har svårt att se att Tre Kronor ens ska ha skuggan av en chans mot de två lagen.

Det är bara att svälja förtreten och inse att vi har halkat efter.

Sverige har några av världens bästa 30-åringar borta i NHL i Peter Forsberg, Markus Näslund, Nicklas Lidström och Mats Sundin.

Men bakom dem kommer ingenting.

Det går inte ens att tala om generationsklyfta.

Det är en ravin.

C- och D-landslag på plats...

Baltica Cup är ingen turnering mellan några av världens bästa landslag, utan mera en turnering som speglar den inhemska standarden i de olika europeiska ligorna.

Skulle Hardy Nilsson kunna välja bland samtliga svenska hockeyspelare, skulle väl det här motsvara landslag nummer tre, snudd på fyra.

För Ryssland och Tjeckien är det ännu längre bort, typ landslag nummer fem med alla spelare tillgängliga.

Det är där Finland har ett försprång.

De har absolut bäst spelare i Europa och det avspeglar sig i ställningen i Euro Hockey Tour just nu. Efter gårdagens matcher har Finland 18 poäng, Ryssland, Sverige och Tjeckien har åtta var.

Det är klasskillnad.

Där kan jag hålla med Hardy Nilsson.

Hans finländska kollega Raimo Summanen har ett drömjobb - så länge det inte handlar om VM, OS eller World Cup då de andra kan hämta hem sina stjärnor.

Men den tiden är också förbi snart, i alla fall för svensk del.

Våra bästa spelare är alla en bit över trettio år och därunder är det betydligt tunnare, även om vi räknar in alla NHL-spelare.

Fundera själva och försök nominera bäste svenske NHL-spelare under 30 år? Det är inte så lätt som det låter, när både Foppa och Näslund fyllde 30 i juli. Och Daniel Alfredsson fyllde 31 för en vecka sedan, om ni nu funderade på honom.

Sista chansen för Foppa & co

Mitt svar är i alla fall Kim Johnsson, den 27-åriga skånska backen i Philadelphia, som förmodligen är Sveriges mest underskattade NHL-spelare.

Men han är ganska ensam svensk stjärna i mellangenerationen.

World Cup i september kan bli sista chansen för Sveriges bästa hockeygeneration någonsin att vinna något tillsammans.

Sedan blir det förmodligen lockout och OS i Turin kan mycket väl komma att spelas utan NHL-spelare.

Ändå finns det hopp även i svensk hockey. Både Johan Franzén och Stefan Pettersson visade det i matchen mot Tjeckien i går. Sköna, självuppoffrande spelare med kilona på rätt ställe.

Sedan tycker jag det är Hardy Nilssons förbannade plikt att vara lite mer positiv i sin syn och lyfta fram det som ändå är bra i svensk hockey.

Sverige har väl aldrig haft en mer oengagerad förbundskapten i båset.

Man sa att Tommy Sandlin stod med armarna i kors på sin tid, men han var rena vulkanen jämfört med Hardy. Även om det ser nattsvart ut, måste en förbundskapten glöda och lysa upp i mörkret.

Där är Hardy helt fel person.

Man märker att man är i Moskva då man under en snabbfika i pressrummet får se tre vuxna karlar ramla i golvet. Inte för att golvet var nysåpat, utan för att vodkan flödade i glasen.

Jag ljuger inte.

Men så var det ju torsdagskväll.

Jag har aldrig varit på vare sig gamla Izvestijaturneringen eller Baltica Cup förut, vilket naturligtvis är en brist i mitt yrke. Jag är nog den som tackat nej till flest Moskva-turneringar genom åren.

Senast jag var i Moskva var under VM 1986, då vi hade den mest optimistiske förbundskaptenen genom tiderna - Curre Lindström.

Men han fick gå och blev istället den som startade det finländska hockeyundret.

Inte hockeymässigt kanske, men definitivt då det gäller positivt tänkande.

Något att tänka på i dessa tider.

Hardys facit i Tre Kronor

Mats Wennerholm