Den nye Gretzky

16-årige Crosby kan bli näste superstjärna: Han är dynamit

1 av 2 | Foto: Bildbyrån
Kallas för Baby-legs Namn: Sidney Crosby. Ålder: 16 år. Längd: 179 cm. Vikt: 84 kg. Född: Halifax. Klubb: Océanic. Statistik 2001-02: 69 matcher, 193 poäng (95-98). 2002-03: 53 matcher, 162 poäng (72+90). 2003-04: 30 matcher, 76 poäng (33+43) Smeknamn: Baby-legs.
HOCKEY

Han är bara 16.

Men i går åkte supertalangen Sidney Crosby cirklar runt Småkronorna när Kanada vann med 3-2.

- Han är den största talangen jag sett sedan Mario Lemiuex. Han kan bli den som slår några av mina NHL-rekord, berömmer Wayne Gretzky.

Det var fullsatt i Pinbackshallen i går. Förutom nyfikna lokalbor och allmänt hockeyintresserade fanns där NHL-scouter och ett gigantiskt mediadrev från Kanada. Matchen direktsändes på tv i Kanada och ungefär fyra miljoner personer såg matchen.

Juniorhockey är stort i Kanada och störst intresse riktades mot Sidney Crosby.

Han är den största talangen som Kanada fått fram på länge och till och med självaste Wayne Gretzky hyllar 16-åringen.

- Han är dynamit, sa Gretzky när han såg Crosby spela i Los Angeles i somras.

Stora likheter

Likheterna mellan Gretzky och Crosby är stora. Båda är underbarn som hela tiden spelat med överåriga. När Crosby var 15 spelade han i Kanadas landslag för 18-åringar och nu är han med i JVM, trots att han är tre år yngre än de flesta.

Han jämförs hela tiden med Wayne Gretzky och när han får frågor om han kan bli lika bra som "The Great One" svarar han världsvant och diplomatiskt:

- Ingen kommer bli lika bra som honom.

Urstark skridskoåkare

På isen är Sidney Crosby kanske mer lik Peter Forsberg än Wayne Gretzky. Han är en urstark skridskoåkare och har balans som få. Mot Småkronorna i går hade många svenskar problem att få grepp om Crosby - trots att det skiljde tre år mellan dem.

- Han var ruskigt snabb. Jag hade hört talas om honom innan och jag blev inte besviken. Han syntes verkligen i mängden, säger Torgny Bendelin.

Småkronornas stjärna Alexander Steen är uppväxt i Kanada. Han har genom vänner där borta hört talas om Crosby.

- Är man bara 16 år och med i JVM måste man vara ruskigt bra. Jag tekade mot honom några gånger och det enda jag kan säga är att det syntes inte att han var yngre än alla andra, säger Steen.

Tomas Ros