Bendelins attack mot sina stjärnor

Kollektivet ska ge succé i JVM: Vi har skapat ett järngäng

1 av 3 | Foto: BJÖRN TILLY
Torgny Bendelin.
HOCKEY

Glöm svenska stjärnor i JVM.

Det är L A G E T som gäller den här gången.

- Ja, det var jäkligt nära att en spelare som Robert Nilsson inte ens kommit med. Hade han inte skärpt till sig på slutet i Leksand, hade vi inte tagit ut honom till JVM. Det går inte att leva på gamla meriter, säger Småkronornas förbundskapten Torgny Bendelin.

Sverige har två stora affischnamn i JVM-truppen - Frölundas Alexander Steen och Leksands Robert Nilsson.

Men Torgny Bendelin höjer ingen av dem till skyarna.

- Nej, vi har satt upp andra mål den här gången och det är att skapa ett svenskt järngäng. Killar som spelar för varandra och för sitt land. Det är vår chans och jag tycker vi är på rätt väg.

- Alexander Steen är den som är mest erfaren och meriterad. I Frölunda spelar han i en väldigt bra omgivning, men han lyser inte i det här laget. Jag hoppas att han kommer upp ett snäpp till.

Målet: Bättre än senast

- Och Robert Nilsson var med i Lake Placid i somras och gjorde ingenting. Då hade han varit skadad och jag tyckte det var en förmildrande omständighet. Men man kommer inte med till med JVM bara för att man var bra i fjol och har ett namn.

- Man får inte glömma att de här killarna aldrig vunnit något internationellt. När de spelade J18-VM tillsammans senast blev de nia.

Torgny Bendelin har som ett första mål att Sverige ska placera sig bättre än man gjort i de senaste årens JVM, närmast åttondeplatsen i Kanada i fjol.

- Sedan har väl både jag och spelarna en dröm om att spela en JVM-final och ta guld. Det är ingen realistisk målsättning, men vi måste ändå tillåta oss att ha den drömmen.

Ingen torpedhockey

Ni kommer inte att spela någon torpedhockey. Ska inte alla landslag spela efter den modellen?

- Nej, redan innan jag tog jobbet frågade jag Claes-Göran "Myggan" Wallin om det och han sa att det inte fanns några bindningar att spela på samma sätt som A-landslaget. Däremot försöker vi spela enhetligt i juniorlandslagen.

- Vi kan inte börja spela på ett sätt som ingen av spelarna gör i sina klubblag. Förberedelsetiden är för kort.

Hur ska ni spela då?

- Vi ska spela som Sverige alltid har gjort då vi har nått våra framgångar. Ett starkt lagspel, spela svenskt samlat och försvara oss bra. Men samtidigt ska vi försöka ha ett bra anfallspel och vända spelet snabbt.

- Till syvende och sist handlar det ju bara om en sak - att vinna. Då går det inte att komma till JVM och tuta och köra. Alla de stora nationerna spelar fruktansvärt defensivt och då åker de bara och väntar på våra misstag. Då smäller det direkt.

Så spelas JVM - Sverige måste bli sämst trea i gruppen för att gå vidare

Mats Wennerholm