”Nu är det bara vinna som räknas”

Ulf Dahlén debuterar som landslagscoach

HOCKEY

Ulf Dahlén har klivit in i båset för att stanna.

I dag gör han debut som landslagscoach i sin första turnering och målet är lika självklart som då han spelade.

– Ja, nu tittar vi inte bakåt. Nu ska vi vinna. Det är allt som räknas, säger Dahlén.

Alla undrade i vilken elitserieklubb Ulf Dahlén skulle göra comeback, då bomben slog ner:

Ny assisterande coach för Tre Kronor.

Och han kliver in i ett av de intensivaste skedena i svensk hockeyhistoria – Sweden Hockey Games i helgen, VM i april/maj och World Cup i september.

– Ja, så långt sträcker sig kontraktet.

Vad kan du tillföra?

– Det är väl att jag varit med om det här som spelare och även varit i Nord-amerika många år. Jag vet hur det fungerar. Jag ska väl vara ett sorts bollplank både mot spelare och tränare.

Har hand om forwards

Hur ser era roller i båset ut?

– Hardy är naturligtvis huvudansvarig och sköter coachningen. Jag har hand om forwards och Tommy Samuelsson backarna. Vi tittar på hur de beter sig, ger råd och tycker vi att något behöver ändras meddelar vi Hardy som tar besluten.

Du kommer in i ett skede då svensk hockey skriker efter en seger. Hur mår svensk hockey som du ser det?

– Jag tycker vi har tillräckligt bra spelare för att vinna både Sweden Hockey Games, VM och World Cup. Sedan gäller det att ha marginalerna med sig. Det låter jäkligt tråkigt att säga så, men det är vad det handlar om. Den där lilla extra turen och att ha millimetrarna med sig. Skillnaden är inte större mellan topplagen. Titta på tre senaste stora turneringarna där alla toppnationer varit med. USA vann World Cup 1996, Tjeckien vann OS i Nagano 1998 och Kanada blev etta i OS i Salt Lake City senast. Tre olika segrare. Det visar hur svårt det är.

”Vi vinner”

Hur mycket kan du påverka som coach?

– Hur man än ser på det, så är det spelarna som vinner matcher. Inte coacherna. Vårt jobb är att ge dem bästa möjliga förutsättningar, men det är spelarna som gör de matchavgörande målen. Och eftersom jag är assisterande coach kan jag påverka ännu mindre.

Hur viktigt är det att vinna Sweden Hockey Games?

– Väldigt viktigt, precis som alla andra turneringar. Det är ju vad det går ut på. Jag brukar säga att lämnar du in en V75-kupong, så är det inte för att få fem rätt. Du vill inte komma tvåa, eller trea. Du vill vinna. Det är samma sak för oss. Och vinner du så löser sig alla problem automatiskt.

Till sist, hur går det i Sweden Hockey Games?

– Vi vinner. På söndag vet vi.

Mats Wennerholm