”Hoppas att nån av superstjärnorna åker ur”

Läs chattet med Tre Kronors succécoach Ulf Dahlén

HOCKEY

Det blev succé direkt för Tre Kronor med Ulf Dahlén som assisterande coach.

På måndagen chattade han med aftonbladet.se:s läsare om NHL-minnen, SM-guldet och den där konstiga åkstilen.

Och vem skjuter egentligen hårdast i Tre Kronor?

Ulf Dahlén, ny andretränare i Tre Kronor.

Andreas säger: Hej Uffe!!

Grattis till segern i SHG... Säkert skönt för slälvförtroendet. Vad har gjort att målskyttet plötsligt lossnat?

   Ulf Dahlén säger: Från dag ett hade Hardy ett budskap till spelarna att de skulle gå mycket på mål. Och spelarna tog det till sig. Så spelarnas respons var fantastisk.

Marcus säger: Vad anser du om den kritiserade torpedhockeyn?

   Ulf Dahlén säger: De flesta spelsystemen fungerar vldigt bra när du har ett lag som gör samma sak. Men ett spelsystem är bara en parantes. Aggressiviteten och den där lilla turen avgör ofta internationella matcher. Jag tycker att torpedhockeyn har visat sig fungera bra många gånger, så jag gillar det.

StefanRehn säger: Har du lagt rören på hyllan för gott?

   Ulf Dahlén säger: Det vet man aldrig, men fokuseringen till den 30 september är att rören ska ligga på hyllan och att jag ska stå i båset. Men det är svårt att sia om framtiden. Man vet aldrig...

Kung Jerry säger: Uffe, vem skjuter hårdast i landslaget, med NHL-spelare inräknat?

   Ulf Dahlén säger: Jaa... Jonas Höglund, i det lag som vi hade nu. Annars är det väldigt jämt när man räknar in NHL-spelarna. Men vi har ingen Brett Hull.

Raulolle säger: Grattis till segern, och dina imponerande meriter. Vilka är de bästa spelarna du spelat med och mot?

   Ulf Dahlén säger: Mot: Wayne Gretzky, när jag kom över till NHL. Och äver Mario Lemieux. Med så har jag spelat med många otroligt duktiga hockeyspelare. Och listan blir nog för lång för den här sidan om man ska börja räkna upp spelare. Ingen nämnd, ingen glömd.

Frddea säger: Kommer Tommy Sjödin att vara med i VM tror du?

   Ulf Dahlén säger: Det är för många omständigheter som spelar in, men han är definitivt högaktuell. Liksom många andra efter Sweden Hockey Games.

Henke säger: Hej Ulf. Media har ju pratat mycket om "Dahlén-effekten". Tror du själv att du hade en sådan stor del i att det "lossnade" för landslaget som media påstår?

   Ulf Dahlén säger: Nej. En andretränarens roll är ganska obetydande. All kredit till spelarna, samt Hardy, för en fokusering från dag ett.

Tre Kronor...världens bästa hockeylag säger: Hej Ulf, grattis till vinsten och ett bra jobb. Har Hardy frågat om du vill fortsätta efter hösten... och vill du det ?

   Ulf Dahlén säger: Nej, det har han inte. Fokuseringen ligger på matcher och turneringar. Sen får vi se vad som händer när de är slut.

Klas-Göran säger: Vilket lag vinner SM-guld?

   Ulf Dahlén säger: Jag tror att det kommer att bli väldigt jämt. Det lag, av de åtta som går till slutspel, som får en het målvakt, samt ett flyt vinner SM-guld. Måste jag välja ett lag, så tror jag att Djurgården blir farligt när de får tillbaka sina sjuka spelare.

jurg säger: Favoritminne från NHL?

   Ulf Dahlén säger: Stanley Cup-finalen 1991. Vi ledde med 2-1 i matcher mot Pittsburgh, men förlorade med 2-4 . Men det är ändå mitt bästa NHL-minne. Vägen till finalen, det minnet stort.

Hockeydomare säger: Hoppas ni på några NHL förstärkningar till VM? I så fall vilka?

   Ulf Dahlén säger: Svårt att säga exakt vilka. Det är klart vi hoppas på att någon av superstjärnorna åker ur i första omgången, för Tre Kronors skull. Men det är mycket hockey kvar där borta ännu...

Övikscoachen säger: När ska man börja med att matcha ungdomar i hockey? Det vill säga toppa!

   Ulf Dahlén säger: För att svara på din fråga så bör man ha mer kött på benen om svensk ungdomshockey än vad jag har, som bort utomlands 14 av de senaste 16 åren.

Jim säger: Tjenare Ulf.

Blir du inte sugen att lira när du står där i båset?

   Ulf Dahlén säger: Faktiskt inte. Jag är fortfarande lite småskadad sedan senaste säsongen då jag slet av ett ledband. Tack vare det kom aldrig suget, vilket är viktigt när du blir äldre.

vristen säger: Grattis till ett väl genomfört SHG! Har du aldrig skadat fotlederna (om du har några) av din "dahlén-åkning"?

   Ulf Dahlén säger: Jo, jag slet ju som sagt av ledbandet ifjol... annars har jag bra rörlighet utåt, men sämre inåt.

m, säger: Tror du att ett topplag i Elitserien skulle kunna slå ett medellag

i NHL?

   Ulf Dahlén säger: Nej, inte på liten rink i alla fall. På stor rink skulle det vara jämnare, men jag tror ändå att NHL-laget skulle vinna. Djurgården mötte ju Toronto i början av säsongen, och då vann Toronto stort.

Hansi säger: Vem är Sveriges bästa spelare i elitserien, NHL respektive genom tiderna?

   Ulf Dahlén säger: När det gäller genom tiderna bland de som lagt av så säger jag Börje Salming. Bland de spelare som fortfarande är aktiva vill jag inte lyfta fram någon när jag jobbar i Tre Kronor. Men det finns många duktiga spelare.

Krutov säger: Kommer vi att få se dig som spelare el tränare i Jämtland Hockey i framtiden?

   Ulf Dahlén säger: Det vet man aldrig. Det är svårt att svara på vad man kommer att göra i framtiden. Jag har inte tänkt på det än så länge.

säger: Mikael: Tyckte att backarna stod upp mycket bättre vid egen blå i Sweden Hockey Games till skillnad från i dom andra turneringarna där dom sjönk ner ända i knä på målvakten. Var det något som ni hade tagit upp inför denna turneringen?

   Ulf Dahlén säger: Backarna var aggressiva och stod upp. Det är lättare för dem när forwards jobbar hårt hem. Hur det har varit i de andra turneringarna vet jag inte. Men det var ett väldigt bra backspel turneringen igenom.

Grocko säger: Vilka tycker du stärkte sin chanser till VM spel?

   Ulf Dahlén säger: För att inte svaret ska bli för långt, så var det ingen som försämrade sina aktier efter en sådan laginsats. Jag tycker inte om att plocka fram individuella prestationer när det var så många som var bra.

vristen säger: Du får välja ETT NHL-proffs till VM, vem tar du?

   Ulf Dahlén säger: Det var en väldigt svår fråga. Eftersom det är många superstjärnor nu, så vill jag inte svara på den frågan för att lyfta fram viktigheten hos en spel, kontra de andra. Jag är mycket för det här med laget.

Moderator säger: Då tackar vi Ulf Dahlén för dagens chatt!

   Ulf Dahlén säger: Tack själva och jag jag hoppas att vi får fler positiva chatt i framtiden!