Proffsresan

Dahlén och Hardy på charmoffensiv i NHL inför VM

Matcherna som ska ses: Måndag, Anaheim–Montreal. Tisdag, Los Angeles–Phoenix. Onsdag är resdag. Torsdag, St. Louis–Nashville. Fredag, St. Louis–Tampa. Lördag, Florida–New York Rangers. Söndag, hem till Sverige igen.
HOCKEY

Ulf Dahlén och Hardy Nilsson ska på charmresa till NHL.

Målsättningen är att locka NHL-proffsen till VM och World Cup.

– Det är jätteviktigt att vi visar för NHL-spelarna att de inte är bortglömda, säger Ulf Dahlén.

Foto: janErik Henriksson
Om två veckor flyger Ulf Dahlén och Hardy Nilsson i sällskap med Göran Wallin till USA. Proffsen, somliga doldisar, ska lockas hem till VM.

Söndagen 7 mars lyfter SAS-planet med Tre Kronor-trion Ulf Dahlén, Hardy Nilsson och Claes-Göran ”Myggan” Wallin.

De ska till Nordamerika för att träffa några av de svenska NHL-proffsen under en hektisk vecka.

– Valet av matcher vi ska se är ingen slump. Vi har valt lag som ser ut att missa slutspel och där vi inte har 100 procent koll på svenskarna. Givetvis är målsättningen med resan att kolla läget hos NHL-svenskarna inför VM, säger Ulf Dahlén.

På plats i Nordamerika kommer landslagsledningen ta kontakt med de svenska NHL-spelarna. Kanske ta en fika och småprata lite.

1000 nhl-matcher

– Vi får inte prata Tre Kronor med dem under säsong. Men man får väl känna på varandra och sedan när säsongen är över får man ställa en konkret förfrågan, säger Ulf Dahlén som känner till NHL och spelarnas situation efter nästan 1 000 NHL-matcher på meritlistan.

Under resan ska Uffe, Myggan och Hardy se trotjänare i Tre Kronor som Mattias Norström, Andreas Johansson och Kristian Huselius.

De ska också träffa svenska doldisar som Phoenix stjärnskott Fredrik Sjöström och St. Louis-backen Christian Bäckman.

Inga svensklag

– Just Bäckman är en av de spelare som jag är mest nyfiken på. Jag vet inte så mycket om honom, men han har gjort framsteg i St. Louis, säger Dahlén.

Svensklag som Toronto, Vancouver och Detroit kommer inte att gästas av delegationen från Sverige.

– Nej, först ligger de högt upp i tabellerna och kan gå mycket långt i slutspelet.

– Sedan har vi ganska bra koll på svenskarna i de lagen. Blir någon av topplagen utslaget tidigt i slutspelet är det bara en bonus för landslaget, säger Dahlén.

Ishockey-VM startar 30 april i Tjeckien.

I fjol slutade Sverige tvåa i VM, mycket tack vare superstjärnorna Peter Forsberg och Mats Sundin. I år säger många att VM inte har någon hög status eller prioritet bland NHL-proffsen, men det slår Dahlén bort.

Många faktorer

– Landslaget är alltid landslaget. Jag tror att många vill spela VM, men det finns många faktorer som spelar in. Är spelaren småskadad kanske han blir stoppad av sin NHL-klubb. Eller så kanske han inte känner sig motiverad att spela efter en lång grundserie därborta, säger Dahlén.

Tomas Ros