Damkronorna gruppvinnare i VM

2-2 mot Finland innebär spel om medaljerna - och OS

HOCKEY

HALIFAX

Oavgjort mot Finland räckte för att Sveriges ishockeydamer skulle nå medaljspel i VM i Kanada. Damlandslaget spelade 2-2 (2-0, 0-1, 0-1) mot Finland natten mot fredagen svensk tid och det innebar gruppseger före Finland och Japan.

  Dessutom är biljetten till OS 2006 säkrad.

Foto: ap
Kim Martin - OS-klar burväktare.

  För Sverige väntar närmast nytt gruppspel mot de två andra gruppettorna, Kanada och USA. Oavsett hur det går där är Damkronorna sedan klart för medaljspel. USA och Kanada är storfavoriter i kampen om VM-titeln och väntas ta sig till final. Om Sverige inte blir bättre än trea i gruppen blir det bronsmatch mot vinnaren bland grupptvåorna.

  - Tjejerna åkte skridskor bra i dag och gör en bra turnering. Men det här är ett framtidslag, vi siktar ända mot OS i Vancouver 2010, sade den svenske förbundskaptenen Peter Elander.

OS-platsen grejad

  Och gruppsegern i VM innebar att ett annat stort OS-mål är nått: Turin 2006. De fyra bästa i VM är klara för spel i nästa vinterspel. Efter Kanada, USA och Sverige står nu kampen mellan Finland, Ryssland och Tyskland. I praktiken är Ryssland den enda hotet mot Finlands OS-plats.

  Sveriges damer tog brons i OS i Salt Lake City 2002, men har aldrig tagit VM-medalj. Medelåldern i laget är bara 21 år. Finalen och bronsmatchen spelas i Halifax på tisdag.

  Det var den första perioden som bäddade för poängen mot Finland. Sveriges dominerade spelet och kopplade grepp om matchen med två snabba mål i mitten av perioden. Maria Rooth frispelades av Frida Nevalainen och gjorde 1-0 efter 12.44. Dryga minuten senare, efter 13.57, letade sig ett skott från blålinjen av Ylva Lindberg in i det finländska målet.

Oavgjort räckte

  Spelet jämnade ut sig i andra perioden och några svenska utvisningar gav Finland chans att komma in i matchen. Backen Ann-Louise Edstrand satt utvisad då Finland reducerade genom Satu Hoikkala efter 15.45. Inför tredje perioden gällde det för svensk del att inte släppa in två mål, oavgjort räckte för att klara gruppsegern. Finlands kvittering kom 9.27 in på slutperioden, efter ett snabbt direktskott från Katja Riipi. Fler mål blev det inte, trots chanser åt båda hållen inför en entusiastisk publik i Dartmouth Sportsplex i Halifax.

  - Varje match mot Finland är en drabbning. Vi är på samma nivå, sade Maria Rooth.

TT