Svensk storförlust mot Kanada

Nu väntar troligen match om bronset

HOCKEY

Förlust med 1-7 mot Kanada var inte det värsta för damkronorna i VM i ishockey.

Däremot att både lagkaptenen Erika Holst och backstjärnan Gunilla Andersson skadade sig.

Holst fick en smäll på axeln och Andersson fick bäras ut på bår efter att ha gjort sig illa i knäet.

- Gunilla fick inga skador på ledbandet, men det ser osäkert ut för bägge, sade förbundskaptenen Peter Elander.

Svenskorna har kvar att möta USA (natten till tisdagen svensk tid), och där är obesegrade USA jättefavorit. Men det är till den förmodade bronsmatchen på tisdag som Holst och Andersson skulle behövas. Damkronorna tog brons i OS i Salt Lake men har aldrig tagit medalj i ett VM.

Svenskorna gjorde en stark första halva av matchen mot hemmanationen Kanada inför nästan 6 000 åskådare i Halifax. Kim Martin storspelade i målet och Jenni Asserholt gav Sverige ledningen när hon kom direkt från utvisningsbåset och frispelades av Elin Holmlöv efter 5.46 av första perioden.

Ledningen stod sig till 6.08 av andra perioden då Jayna Hefford kvitterade. När sedan Gina Kingsbury sköt 2-1 efter 11.27 var svenskorna slagna. Kanada gjorde ytterligare två mål i andra perioden och tre i den sista.

Förbundskaptenen Peter Elander var ändå nöjd och såg tendenser till att Sverige knaprar in på det stora gapet till Kanada och USA:

- Vi spelade jämnt mot Kanada på deras hemmaplan i halva matchen, konstaterade han.

Kanada vann skotten med 54-13 och är finalklart tack vare segern. Allt talar för att USA blir det andra finallaget och att Sverige får spela bronsmatch mot Finland eller Ryssland.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM