Damkronorna utan medalj i VM – igen

Förlust mot Finland i bronsmatchen

HOCKEY

STOCKHOLM

Sveriges damlandslag i ishockey får vänta på första VM-medaljen. Finland vann bronsmatchen i Halifax, Kanada, med 3-2 (1-0, 1-2, 1-0) på tisdagkvällen.

Stor matchhjälte för Finland blev Mari Saarinen, som avgjorde efter 8.49 i tredje perioden.

- De avgjorde på en slumppuck så det känns tungt och deppigt just nu, sade förbundskaptenen Peter Elander direkt efter slutsignalen.

Matchen stod och vägde i slutskedet av matchen när Saarinen fick tag i pucken efter en sargretur.

- Pucken studsade förbi vår försvarare och nådde den enda finskan som befann sig i vår zon. Dessförinnan var det ett ställningskrig och det märktes att båda lagen var slitna, sade Elander.

Mötena mellan de båda grannländerna har varit mycket jämna den här säsongen. Alla matcher utom en har slutat med uddamålsseger till något av lagen.

Svenskorna hamnade i underläge efter 18.36 av första perioden och var det jagande laget hela matchen. Erika Holsts kvittering i numerärt överläge 5.56 in i andra perioden förvandlades kort därefter till ny finländsk ledning genom Sari Fisk. Damkronorna kom tillbaka än en gång genom Ann-Louise Edstrands 2-2-mål i slutet av mittenperioden, men Finland skaffade sig ett målmässigt överläge igen - som sedan höll matchen ut.

- De höll ihop det bra på slutet och vi hade väl inte några jättestora chanser att kvittera. Tyvärr fick vi inte ut allt vi kan spelmässigt, hade vi fått det är vi ett bättre lag än Finland, sade Elander.

Pucken studsade inte Sveriges väg det här VM:et heller. I stället noteras ännu en fjärdeplacering - den femte i den svenska VM-historien.

Jenny Danielsson/TT